Реклама
Начало Любопитно Почина Черкелов след инсулт и операция

Почина Черкелов след инсулт и операция

0
Реклама

На 81 г.  почина актьорът Георги Черкелов почина, съобщиха от Първа градска болница, където той се лекуваше. Като причина за смъртта, настъпила малко преди полунощ срещу неделя, е установена остра дихателна недостатъчност, разказа д-р Георги Гърбев, който го оперирал в началото на януари след диагноза инфаркт на далака. Последно видях Черкелов в петък, тогава беше добре, допълни хирургът. Вече се хранел, видимо се подобрявал.

Реклама

Сериозните здравословни проблеми на актьора започнали малко преди Коледа. На 22 декември той получл тежък инсулт. Започнал обаче да се възстановява от него. След инсулта му назначили основни изследвания, които показали, че далакът е уголемен и пълен с кръвни съсиреци, каза д-р Гърбев. Черкелов обаче не е имал онкологично заболяване, както писаха някои медии. Прецениме, че  е по-добре да направим операция за отстраняването на далака, иначе имаше опасност той да се спука и коремът да се напълни с кръв, обясни хирургът. Актьорът понесал добре операцията. Смъртта му вероятно се дължи на комбинация от здравословни проблеми, задълбочили се след инсулта, коментира лекуващия го лекар.

Кой е той?

Роден е на 25 юни 1930 г. в град Хасково. Първо учи 3 години право в Софийския университет, решава да завърши ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”. През 1956 г. се дипломира със специалност актьорско майсторство и режисура. Дебютът му в киното е през 1961 година. Той добива широка популярност най-вече с ролята си на Богдан Велински от сериала „На всеки километър“, където играе събирателен образ на Никола Гешев – шеф на отделение „Борба с комунизма“ в страната до 1944, посветил целия си живот на борбата срещу комунизма в България. За 50 години Черкелов е създал над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното. Той е пресъздал най-много централни герои в Шекспирови пиеси. Носител е на ордена „Стара планина“. 

Реклама

Exit mobile version