Реклама
Начало Любопитно Пет нови гени свързани с мигрената

Пет нови гени свързани с мигрената

0
главоболие мигрена депресия
Реклама

Анализ на резултатите от 29 предишни генетични изследвания на мигрената открил пет нови участъка от ДНК, свързани с риска от възникване на болестта, става ясно от публикация в Nature Genetics. Мъчителните пристъпи засягат около 14% от възрастното население на планетата. Лечението й е доста скъпо, освен това може да доведе до съществено намаляване на работоспособността.

Молекулярните механизми на мигрената са слабо изучени

„Варианти на последователностите, открити с помощта на този мета-анализ, могат да се превърнат в отправна точка за по-нататъшни изследвания, които ще ни помогнат по-добре да разберем патофизиологията на мигрената“, пояснява Кари Стефансън, президент на компанията deCODE genetics, един от авторите на изследването.

Стефансън и неговите колеги са анализирали резултатите на 29 генетични изследвания, в които са участвали повече от 23 хиляди болни от мигрена и над 95 000 здрави хора. Учените са открили 12 участъка на ДНК, вариациите в които са свързани с възникването на мигрената, 5 от тях досега са били неизвестни. Освен това учените са открили още 134 участъка на генома, чиято роля във възникването на мигрената се проследява по-слабо. Два от 12-те гена, по всяка вероятност, потвърждават

Реклама

връзката на заболяването със сърдечносъдовите болести; 8 участват във формирането на синапси или регулират тяхната работа, един е свързан с отговора на организма на окислителния стрес, още един – с формирането на границите на тъканите. Числото на откритите гени обаче все още е прекалено малко, за да се разбере механизмът на мигрената, подчертават учените, цитирани от РИА „Новости“.

Свързани теми: Защо лекарствата понякога не действат

Банани спасяват жена от мигрената

Главоболието може да е и от промяната във времето

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version