Реклама
Начало Любопитно Първи победител в играта „С грижа за здравето“ – очаквайте утре втори...

Първи победител в играта „С грижа за здравето“ – очаквайте утре втори шанс!

0
игра с награди
Реклама

В края на първата седмица от играта „С грижа за здравето“ изтеглихме и първия наш читател, който печели награда – това е Райна Николова. Тя е една от 197 души, които са отговорили правилно на първия въпрос, който беше:  Коя е новата безплатна ваксина за бебета, която влезе в препоръчителния имунизационен календар през 2017 г.? Нейната награда е чанта за лаптоп.

Верният отговор е ротавирусната ваксина. Тя е включена от няколко години в препоръчителния имунизационен календар, но едва от началото на 2017 г. държавата осигурява пари за нея. Така родителите могат да се възползват безплатно от ваксината, която пази бебетата и малките деца от тежки диарии, причинени от ротавирусите. Препаратът се получава от наблюдаващия педиатър в детската консултация и е под формата на капки под езика.

Ротивирусната инфекция спада към онези заболявания с особен риск за здравето на детето, каза в интервю за сайта преди време проф. Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница по инфекциозни болести в София. Особено при малките деца често се налага хоспитализация, защото честите изхождания и повръщания водят до бърза дехидратация. В Инфекциозна болница, която е най-голямото лечебно заведение в България, ротавирусните гастроентерити представляват 60% от случаите. Ние и повечето инфекциозни отделния в страната правим вирусологична диагностика, затова имаме точна информация.

Реклама

Играта „С грижа за здравето“ продължава още три седмици, така че запазвате своя шанс да спечелите една от останалите наглади – калъф за таблет, комплект луксозна писалка и флаш памет 8GB. Участието е лесно – всеки вторник задаваме по един здравен въпрос, като помагаме и с линк към статия, където се съдържа отговора. Отговорете правилно под поста в нашата фейсбук страница или направо под публикацията, която обявява въпроса.

Реклама

Exit mobile version