Реклама
Начало Любопитно Отравяния с гъби зачестиха през последните дни

Отравяния с гъби зачестиха през последните дни

0
отравяне с гъби
Реклама

Повече пациенти, отровени с диворастящи гъби, постъпват за лечение в Пловдив. Това съобщиха анестезиолози от интензивно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Пострадалите най-често са дългогодишни гъбари и техните близки. Преди да стигнат до реанимация търсят помощ в Спешно отделение. По-голяма част от инцидентите настъпват в почивните дни и през нощта.

В дъждовете гъбите са много, изкушават гъбарите

Пловдивчанка на 54 г. споделя, че редовно събира гъби, а тази година е сред най-благоприятните заради дъждовете, след които растителността избуя. В деня на отравянето пациентката си сготвила каша и яла сама, два часа след вечерята получила болки, започнала да повръща. Веднага предположила, че е допуснала грешка и потърсила медицинска помощ.

Ранната проява на симптомите е добър знак

Като правило когато клиничната картина настъпва в рамките от 1,5 до 3 часа, отравянето е по-леко, но ако симптомите се проявят след 24-48 часа, е тежко дори смъртоносно. Най-характерните симптоми са:

  • повръщане,
  • обилно слюноотделяне,
  • разстройство,
  • чернодробна и бъбречна недостатъчност.
Реклама

На тази база получават мозъчни смущения – енцефалопатии. Изобщо заболяването протича драматично, обобщиха реаниматори.

При по-леките форми пациентите постъпват в реанимацията, където престояват по 4-5 дни и се възстановяват без последици. За по-тежките обаче се налага комплексно лечение, което включва диализни процедури, изкуствена белодробна вентилация и мощна реанимация.

Култивираните гъби не стават отровни, ако престоят, но дразнят стомаха

Отравяне или алергия към гъбния протеин?

Известни са повече от 200 вида ядливи гъби, но около 30 вида имат двойници, които са силно токсични и могат да предизвикат различни видове гъбни отравяния. В зависимост от вида на консумираните гъби симптомите на отравяне варират от лек стомашно-чревен дискомфорт до смущения в съзнанието. Най-тежките случаи стигат до токсична кома и дори до смърт.

През летния сезон е възможно симптомите при отравянето да се объркат с алергията към гъбния протеин. Затова пациентите трябва да бъдат целенасочено и обстойно разпитвани от спешните медици.

Препоръката на лекарите е да се консумират питомни гъби, независимо че диворастящите са много вкусни.

Реклама

Exit mobile version