Реклама
Начало Любопитно Опровергаха 6 популярни мита за здравето

Опровергаха 6 популярни мита за здравето

0
море морска вода полезна
Реклама

Учените направиха критични коментари по 6 популярни мита за здравето. Работата е там, че хората ги предават от уста на уста и ги прилагат, без дори да се замислят дали са верни. Според лекари обаче някои от тези поверия, свързани със здравето, са не само несъстоятелни, но и опасни за организма.

Остава ли в стомаха дъвката, която сме погълнали?

Това е доста разпространено схващане. Медиците не са съгласни, че случайно погълната дъвка остава в организма. Този мит не е нищо повече от плашещо твърдение. На практика храносмилателните органи разграждат дъвката също толкова бързо, колкото и храната.

Реклама

Подобряват ли морковите зрението

Според научните експерти твърдението, че морковите подобряват зрението, е несериозно. В действителност те не могат да повлияят на качеството на зрението. Това не означава, че морковът е безполезен за очите. Фоторецепторите на ретината функционират по-добре, ако постоянно приемаме витамин А. Той се намира в морковите, но и в други зеленчуци. Предимството на моркова е, че употребата на този зеленчук е добра превенция на макулната дегенерация, която в напреднала възраст води до слепота.

Постенето гони токсините?

Много хора смятат, че постенето прогонва токсините от тялото. Учените не са съгласни с това твърдение. Според д-р Кийт Томас от медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ схващането, че токсините могат да бъдат изчистени от организма чрез гладуване, няма научна основа. Тялото ни само се освобождава от ненужните и дори вредни вещества, но доколко качествено протича този процес, зависи от състоянието на отделителната система, черния дроб, бъбреците и далака. То зависи от наследствеността, теглото, прекарани тежки и настоящи хронични заболявания.

Нощното хранене води до напълняване

Учените смятат, мита и теорията, че яденето късно вечер води до наднормено тегло. Това не е решаващият фактор, поясняват експертите. Ако не искате да трупате мазнини, внимавайте повече колко изяждате като общо количество за деня, казва Джон Фор, ръководител на Центъра за изследване на поведенческата медицина в Бейлър.

Плуването след хранене предизвиква припадъци

Мнозина вярват, че плуването след хранене може да доведе до припадък. Според лекарите това не е вярно. Със сигурност няма да се покажем в най-добрата си форма при плуването в този момент, защото след нахранване в храносмилателната система постъпва повече кръв, която се прехвърля от мускулите към стомаха. Няма обаче риск да се стигне чак до гърч.

Вредно ли е пукането на пръстите

Лекарите опровергават и твърдението, че пукането на пръстите е вредно и има риск да доведе до артрит. Няколко проучвания показали, че хората с навик да пукат пръстите си страдат от артрит толкова често, колкото и тези, които не правят това.

Източник: Medikforum

Реклама

Exit mobile version