Реклама
Начало Любопитно Ново лечение маха фиброаденом без операция

Ново лечение маха фиброаденом без операция

1
Реклама

Ново лечение спестява отворената операция при фиброаденом на гърдата. Става дума за ехотерапия, а 20 пациентки ще бъдат лекувани безплатно с новата технология. Това съобщи проф. д-р Русанка Ковачева от Университетска болница по ендокринология в София. Тя вече има опит с над 60 пациентки с тази диагноза, преминали през такова лечение. Лечението е с нов апарат, който вече се използва в няколко европейски страни, сред които Германия и Италия. Той работи с високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU).

Вижте още: Как сами да проверим за бучки в гърдите?

Една от 10 жени има фиброаденом

Реклама

проф. Русанка КовачеваФиброаденомът е най-честото доброкачествено образувание в гърдите. Пациентките обикновено говорят за бучки в гърдите. Тази диагноза се среща при около 10% от жените. Някои от тези възли може да нараснат до 4-5 см и това притеснява жените. Няма данни какъв е рискът един фиброаденом да премине в рак, но въпреки това такова съображение съществува, допълни проф. Ковачева (на снимката).

Стандартното лечение на тези възли в гърдите е оперативно. Това е притеснително и травмиращо, особено за младите жени, които по-често са засегнати.

Ехотерапията е много по-щадяща за пациентите. Една процедура продължава около 30 минути. При по-големи фиброаденоми може да се наложи и втора манипулация. Моят опит с новаторската технология показа много висока ефективност – при еднократно лечение, обемът на фиброаденома намалява със 72,5% на първата година и със 77,5% две години след лечението, каза още ендокринологът. При двукратно лечение, намалението на обема достига до 90,5% на втората година. Предварително се преценява дали пациентката е подходяща за такава терапия. След първоначалния ехографски преглед се прави и биопсия за доказване на диагнозата.

Две пациентки, преминали през процедурата още преди 5 г., споделиха, че са много доволни от резултата. Едната жена имала дори няколко фиброаденома. Двата по-големи били обработени с ехотерапията и се смалили с 80% и 74%, което прави операцията излишна.

„Ехотерапията се прилага в редица европейски болници, в Азия, надяваме се скоро и в САЩ. Миналия месец тя беше включена в здравния пакет на германската полиция, след като вече се реимбурсира от различни здравни фондове в страната. Започнахме клинично проучване, което включва комбинацията от ехотерапия и имунотерапия при метастазирал рак на гърдата. Иска ни се да вярваме, че резултатите ще са също толкова добри и нашата иновация ще спасява човешки живот.“, допълни Дороте Юрие от Theraclion, компанията разработила ехотерапията.

Какво представлява ехотерапията

Ехотерапията използва модерна технология с високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU). Комбинацията с ултразвуково изображение позволява проследяване и контрол на терапията в реално време и гарантира нейната безопасност и ефективност. Ултразвукът се фокусира точно върху фиброаденома, предизвиквайки нагряване и намаляване на размера на прицелната тъкан. Методът е прецизен и не позволява засягането на здравите тъкани около нея. Ефектът продължава след лечението – доброкачественото образувание става по-малко във времето.

Като реална алтернатива на оперативната интервенция ехотерапията не изисква разрез и следователно не оставя белези и увреждания. Предимството е голямо, защото при хирургично отсраняване остават не само белези по повърхността на кожата – възможно е да бъде засегната и млечната тъкан. Това може да усложни бъдещата диагностика, както и процеса на кърмене. При лечение с ехотерапия е необходима местна упойка или будна анестезия. В зависимост от размера на лекуваното образование, сесията може да продължи от 20 мин. до 1,30 ч. Няколко часа след това пациентката може да се върне към всекидневните си дейности.

Пациентите, които се интересуват от лечение с високофокусиран ултразвук, вече могат да се свържат с екипа на проф. Русанка Ковачева на 02 8956221; 0879341879 или като изпратят имейл на адрес: mc.arthendo@gmail.com

Реклама

1 коментар

  1. Здравейте,интересувам се от ехотерапия на фиброадемон.Дали в България правят това. От 3-4 години ходя на контролни прегледи ,доктора установява,че няма нарастване.Въпреки всичко имам притеснения.

Коментарите са затворени

Exit mobile version