Реклама
Начало Любопитно Нов метод у нас – будят пациента, докато оперират мозъка

Нов метод у нас – будят пациента, докато оперират мозъка

0
хирургия
Реклама

Нов метод за операция на мозъка – будна краниотомия, позволява по-качествени третиране на тумори и съдови заболявания, съобщи проф. Кирил Романски, неврохирург от университетската болница „Св. Иван Рилски“. Лекарите будят пациента, след като черепът вече е отворен, за да проверят къде са важните центрове на говора, семантиката, координация на движенията и други важни за всекидневния живот функции.

Това е възможно благодарение на новите технологии за изследване с ядрено-магнитен резонанс, пояснява д-р Красимир Минкин, специализирал във Франция, който е новото попълнение на неврохирургията в болницата.

мозъкПървият пациент е опериран по новия метод през 2009 г., а досега сме излекували общо на 60 души, каза проф. Романски. Засега болница „Св. Иван Рилски“ е единственото място у нас, където той се прилага. Добре е повече хора да научат за него, сега някои идват прекалено късно, защото не са знаели, че можем да им помогнем, допълва неврохирургът.

Реклама

Коварното при мозъчните операции е, че без помощта на образната диагностика лекарите не знаят колко точно могат да изрежат максимално от тумора, без да засегнат важни центрове, обяснява д-р Минкин. При 90% от хората те са на обичайните места, но няма никаква гаранция дали това ще е така при следващия пациент. Тогава с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) се прави „карта“ на мозъка по време на самата операция. За да стане това, е необходимо сътрудничеството на пациента. Това е и целта на събуждането.

Мозъкът не боли, въпреки че той е центърът на всички усещания, казват двамата неврохирурзи. На болния се дават определени задачи и активирането на съответната зона – говор, смятане, разбиране, позволява да се локализира мястото й в сивото вещество. В мозъка има зони на математиката, на музиката, четенето, писането.

„Когато отворим черепа, виждаме тумора, но не знаем в каква връзка е с различните зони. Ако не можем да ги визуализираме, решаваме например да изрежем малко парче, за което сме сигурни, че няма да засегне важни функции. Това е консервативно поведение, което е по-лесно за лекаря, но не е по-добре за пациента. Сега с новите технологии неврохирурзите чертаят индивидуална „карта“ на мозъка, която им позволява добра ориентация в сложната му структура. Със зелено маркираме това, което е безопасно да премахнем, а с жълто – забраненото, – пояснява д-р Минкин. – Така успяваме да изрежем с точност до милиметри възможно най-голяма маса от тумора.“  Новият подход удължава съществено живота на болните, а някои успяват дори напълно да се излекуват.

СНИМКА:  ТК

Реклама

Exit mobile version