Реклама
Начало Любопитно Млад лекар рискува работата си, за да помогне да пострадал човек

Млад лекар рискува работата си, за да помогне да пострадал човек

0
д-р Даниел Дончев
Реклама

Д-р Даниел Дончев – млад анестезиолог, рискува работата си, напускайки болницата, за да помогне на припаднал възрастен човек.

На 24 август тази година д-р Даниел Дончев бил дежурен в Спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна – София“ АД. По това време възрастен човек на 62 години припаднал, пресичайки локалното платно на „Цариградско шосе“. Това се случило до спирката на тролей № 5, която пък близо до Окръжна болница. Хората, които спрели да помогнат на припадналия, изтичали до Спешното отделение на лечебното заведение и потърсили помощ.

Д-р Даниел Дончев от КАИЛ (Клиника по анестезиология и интензивно лечение) веднага се отзовал. Той отишъл до мястото на инцидента, което е на около 500 м от болницата. Там вече полицията спряла движението по уличното платно. Оказало се, че възрастният човек  е с тежка форма на диабет. Имал припадъци и преди, като в конкретния момент бил силно изнемощял.

Оказва първа помощ на място

Реклама

Д-р Дончев успява да даде на пострадалия първа помощ на място, но обяснил, че се налагат и спешни изследвания в болницата. Непознат човек от хората, които са се насъбрали се съгласява да качи пострадалия в личния си автомобил и го закарват до Спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна – София“ АД.

Там пациентът е стабилизиран и впоследствие е изписан в добро състояние. Всичко това става възможно, благодарение на съпричастността на хората, присъстващи на инцидента, полицията и на своевременната намеса д-р Дончев.

Лекарите нямат право да напускат работните си места

На лекарите по принцип е забранено да напускат болницата по време на дежурство. По тази причина миналата година докторите от „Пирогов“ отказаха да излязат и да окажат първа помощ на човек, блъснат от кола точно до спешния институт. Наложи се пострадалият да чака линейка. След този случай директорът на УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков издаде разпореждане, което предвижда един дежурен лекар от спешния екип да отговаря за района около здравното заведение. Идеята е той да може да напуска пределите му в критични ситуации.

„Когато се случват такива неща, човек винаги е пред моралната дилема дали да направи това, което смята за правилно, или да се придържа към установените правила“, каза д-р Дончев пред Нова телевизия. Той допълни, че е действал, воден от лекарския си дълг и отново би постъпил така, без да се замисли.

Реклама

Exit mobile version