Реклама
Начало Любопитно Министър Атанасова се изследва за СПИН

Министър Атанасова се изследва за СПИН

0
Реклама

От началото на годината досега са регистрирани нови 75 случая на ХИВ-позитивни лица, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. От тях 57 мъже и 18 жени. Тревожнияят факт е, че половината от новооткритите случаи с ХИВ са млади хора под 29 години.

Реклама

Най-голям е броят на новите случаи на ХИВ-позитивни в София – 40 души, следват областите Пловдив и Варна. Един от трима заразени употребява интравенозни наркотици. Общият брой на установените болни от ХИВ към момента са 1 548 души.

Днес седем областни градове в страната получиха нови мобилни медицински кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Министър Атанасова официално връчи ключовете на кабинетите на директорите на Регионалните здравни инспекции от областните центрове Благоевград, Видин, Добрич, Пловдив, Русе, Стара Загора и Хасково.

„Мобилните кабинети ще дадат възможност все повече хора у нас да бъдат обхванати от дейностите за превенция на ХИВ/СПИН с безплатни и анонимни тестове. По този начин ще можем да ограничим разпространението на опасната болест и на всички новооткрити случаи ще бъде осигурено необходимото навременно лечение“, заяви министър Атанасова. Тя призова всички желаещи да се възползват от услугите, предлагани от мобилните кабинети и даде личен пример, като си направи изследване за ХИВ/СПИН в един от мобилните кабинети.

Досега Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерство на здравеопазването разполагаше с 10 мобилни медицински кабинета, които функционират на територията на цялата страна. Сега техният брой става 17. Предоставените днес на РЗИ мобилни кабинети ще се използват съвместно с неправителствените организации, изпълняващи дейности по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ в изброените области. Микробусите са закупени със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. С мобилните медицински кабинети ще се предоставят здравно-превантивни услуги на местата, където са целевите групи в най-голям риск от инфектиране с ХИВ.

7-те микробуса, които бяха предоставени на РЗИ, са марка „Ситроен Джъмпър“ с единична цена е 55 286 лева без ДДС. Доставчикът е избран след провеждане на открита процедура по Закона за обществените поръчки.

СНИМКА: МЗ

Реклама

Exit mobile version