Реклама
Начало Любопитно Малко хормони на щитовидната жлеза при бременни са риск за шизофрения

Малко хормони на щитовидната жлеза при бременни са риск за шизофрения

0
преглед на бебе
Реклама

Дефицит на хормони на щитовидната жлеза по време на бременността увеличава риска от шизофрения при детето. Това установи ново проучване, публикувано в научното списание Biological Psychiatry, съобщава Science Daily.

Намаляването на концентрацията на свободния тироксин (FT4) при бременните води до развитие на хипотироксинемия. Състоянието е свързано с риск от преждевременно раждане. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза се отразяват и на новородените, които по-късно през живота си с по-голяма вероятност ще страдат от нарушения на психологическо развитие. Отклоненията са подобни на тези при шизофрения. Това обяснява д-р Дейвид Гиленберг, основен автор на проучването, от Университета Турку, Финландия.

Учените измерили нивата на тироксин в кръвния серум на 1010 майки на деца с шизофрения, както и на 1010 други жени в контролна група. Резултатите показали, че при 11,8% от шизофрениците майка им е страдала от хипотироксинемия по време на бременността. При здравите жени децата с шизофрения били 8,6%.

Реклама

За изводите си експертите са взели под внимание и други рискови фактори като наличието на психично заболяване при майката и пушенето. Връзката между хормоните и риска от психично заболяване оставала непроменена. Интересно е още, че хипотироксинемията повишава риска от преждевременно раждане, което само по себе си също допринася за появата на шизофрения.

Реклама

Exit mobile version