Реклама
Начало Любопитно Лицето ни изразява само четири емоции

Лицето ни изразява само четири емоции

0
напитки кафе горещо
Реклама

Поведението на човека може да се оцени по четири базови емоции, които се отразяват върху изражението на лицето, става ясно от доклад на Университета в Глазгоу. Изводите им са в противоречие с предишни наблюдения за шест базови емоции – щастие, тъга, страх, гняв, удивление и отвращение, предаде Би Би Си.

Реклама

Сега учените използвали нова технология и програма, за да изследват изражението на човешкото лице. Оказало се, че страхът и удивлението имат един и същи сигнал –широко отворени очи, докато при гнева и отвращението изражението било с намръщен нос. Това е нагледно доказателство за наличие на базови биологични сигнали за опасност. Сигналите за радост и тъга се оказало, че нямат нищо общо.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Емоциите са като храната – приемаш, усвояваш, изхвърляш излишното
Лекари ще лекуват гнева… с аспирин
Потискането на емоциите съкращава живота
След инсулт мъж на 68 г. не може да изпитва тъга, винаги се смее

Не всички мускули са ангажирани в мимиката. По-често се включвали само определени мускулчета, в зависимост от значимостта, установена с времето. Специалистите използвали камера, за да анализират по-добре израженията на хората. На основата на тези изображения бил създаден триизмерен модел на различните мимически сигнали.
Този модел показвал определени емоции, а група доброволци трябвало да ги определи. Оказало се, че в началото те с труд разграничавали страх и удивление, гняв и отвращение. Тези двойки сигнали са обусловени от биологична необходимост, а социално ориентираните сигнали като радост и тъга, силно се отличават от тях. Освен това с времето формата за изразяване на определени чувства се променяли. Не бива да се изключват и социално-културните особености. Например в източните страни по-голямо внимание се отделя на очите, а в западните – на устата.

Реклама

Exit mobile version