Реклама
Начало Любопитно Лекари от две болници се бориха за живота на родилка с порок...

Лекари от две болници се бориха за живота на родилка с порок и бебето й

0
хирургия
Реклама

Лекари от две болници – „Майчин дом“ и „Св. Екатерина“ се пребориха за живота на 28-годишна родилка от Плевен със сравнително рядък сърдечен порок, спасиха и нейното бебе. Момченцето проплака към 18 часа вчера в болница „Св. Екатерина“, съобщи д-р Борислав Ацев, който заедно с анестезиолога д-р Милен Бонев стабилизирали майката.

Реклама

Жената страдала от тежка прееклампсия и била докарана по спешност от Университетската болница в Плевен с кръвно 180 на 120. Състоянието е свързано с вроден дефект на преградата на сърцето, а това повишава кръвното и нарушава работата на бъбреците, обясни д-р Ацев. Ултразвуковото изследване в София установило тежки нарушения на феталния кръвоток.

В момента бил застрашен животът на плода, затова се наложило цезарово сечние. Майката била бременна в осмия месец. Преди секциото кардиолозите трябвало да овладеят кръвното, за да се намали риска за сърцето. Лекарите от „Майчин дом“ дошли в кардиологичната болница, за да водят раждането. В екипа участвали доц. Борислав Маринов, д-р Димитър Божилов, д-р Андреева и педиатъра д-р Радулова.

Новороденото и майката са добре, бебето е настанено в неонатологията на „Майчин дом“. То е с тегло 1750 г. и ръст 44 см. То е в кувьоз, но лекарите оценяват състоянието му като задоволително. Това е второ раждане за жената. Заболяването е давало прояви и преди бременността – кръвното се покачвало, появявали се отоци. Самият вроден порок се влошил допълнително от бременността.

СНИМКА: ДАК

Реклама

Exit mobile version