Реклама
Начало Любопитно Коледа дойде по-рано за децата в Педиатрията

Коледа дойде по-рано за децата в Педиатрията

0
Приказки без край
Реклама

Коледа дойде малко по-рано днес в Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София (Педиатрията). Специален гост на събитието бе актьорът Христо Шопов. Той, колегите му от театър „Сириус“ и Бате Енчо се погрижиха за доброто настроение на малчуганите, като всички заедно украсиха Коледното дръвче. Накрая малките пациенти получиха и подаръци лично от Дядо Коледа.

Акцията „Коледен дух“ е в рамките на Националната инициатива „Приказки без край” се реализира в България от месец ноември 2012 г. Организирането на четене, музика, театър и празненства помагат на децата да се възстановят по-бързо. До момента в Програмата са включени 14 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а от старта на инициативата в страната до сега аниматорите на „Приказки без край“ са допринесли за по-доброто емоционално състояние на близо 9000 хоспитализирани деца. Само в Специализираната болница за активно лечение по детски болести са реализирани близо 150 посещения и са обхванати над 1100 малки пациенти.

Д-р Даниела Дариткова и проф. Владимир Пилософ
Д-р Даниела Дариткова и проф. Владимир Пилософ

През тази година „Приказки без край“ се разви по 3 направления – разширяване на дейностите в работата с децата, подобряване на болничната среда и разширяване на партньорствата. В директната работа с децата бе включена фото арт терапия. Направени са  първите стъпки към подобряване на болничната среда. В рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“ бяха почистени, освежени и облагородени дворните пространства в 4 болници в София, Варна и Плевен. В педиатричната клиника на Александровска болница студенти и преподаватели от Националната художествена академия поставиха началото на изрисуването и освежаването на детските клиники с красиви рисунки по стените. През тази година към каузата на „Приказки без край“ бяха привлечени като партньори Национална мрежа за децата, Национална художествена академия и Киноцентър Бояна.  „Приказки без край“, освен във Фейсбук, вече има собствен профил и в социалната платформа Ятото, където може да се проследява актуална информация за инициативата.

Приказки без край
Реклама

„Постигнатите до момента резултати ни дават надежда, че един ден „Приказки без край“ ще срещне държавна подкрепа, ще е част от ежедневието на всички детски отделения в страната. Същевременно аниматорите да получават необходимата професионална подготовка. Те трябва да работят на трудов договор и да са част от екипите на педиатричните отделения. Подобна практика има в няколко държави. Резултатите показват, че чрез аниматорските програми не само се намалява стреса у децата, но дори се скъсява болничния престой“, каза проф. Пилософ.

Организатори на националната инициатива са Глаксо Смит Клайн и Панадол Бебе, с подкрепата на Българската педиатрична асоциация.

Реклама

Exit mobile version