Реклама
Начало Любопитно Кампанията топъл обяд за бедните бе подновена в Пловдив

Кампанията топъл обяд за бедните бе подновена в Пловдив

0
д-р Невен Енчев топъл обяд
Реклама

С курбан за здравето на своята майка Йорданка и в памет на баща си Йордан навръх Йордановден председателят на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан д-р Невен Енчев поднови кампания „Топъл обяд“. Преди да бъде раздадена храната, тя бе осветена от отец Георги от църквата „Св. Николай Чудотворец“.

Въпреки бедствената ситуация, големия студ и обилния снеговалеж хора в нужда дойдоха пред входа на МБАЛ „Медлайн“ на ул. „Филип Македонски“ 37 в Пловдив и хапнаха от вкусния курбан. „Да сте жив и здрав, докторе. Вие сте добър човек и никога не забравяте бедните“, благодариха  те.

„Възобнових благотворителната инициатива, защото ми е мъчно като гледам колко много бедстващи и страдащи има, особено в това студено време. Смятам, че всеки, който има възможност, трябва да подаде ръка на бедните и да им помогне, с каквото може. Орденът на Хоспиталиерите ще ги подкрепя и за в бъдеще“, заяви със съчувствие д-р Енчев. Той сподели, че от доста време обмислял кога да рестартира проекта и решил, че големият християнски празник Богоявление е  най-подходящият момент.

Реклама

Кампания „Топъл обяд“ бе открита по инициатива на здравния мениджър и председател на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите преди 3 години и бе подкрепена от редица известни личности като футболната легенда Христо Бонев, олимпийските шампиони Николай Бухалов /кану/ и Армен Назарян /борба/, от световния шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев, от пловдивския областен управител Здравко Димитров, от зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов, общинските съветници Пепа Деведжиева и Божидар Здравков. В хуманитарната акция на ордена се включиха още световнопризнатият наш цигулар Мичо Димитров, отец Боян Саръев, председател на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“, и бившият кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков. До 1 март „Топъл обяд“ се провеждаше всеки петък, а след тази дата храна на нуждаещите се раздаваше и всеки вторник, след като инициативата подкрепи пластичният хирург на звездите д-р Ангел Енчев.

Идеята ни е да покажем на хората в затруднено материално положение – че не са забравени и че част от заможните българи са загрижени за тяхното оцеляване, а на управляващите напомняме, че бедните в Пловдив никак не са малко, заяви д-р Енчев.

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите е хуманитарна организация, която със своята спомоществователска дейност непрекъснато подпомага социално слаби, болни деца и възрастни, лечебни заведения, пострадали от природни бедствия, различни учебни заведения, многодетни семейства, спортни състезания и други.

Реклама

Exit mobile version