Реклама
Начало Любопитно Как да доведем докрай добрите си намерения

Как да доведем докрай добрите си намерения

0
спорт гимнастика ставни заболявания
Реклама

В началото на годината много хора по традиция решават да обърнат нова страница в живота си. Често подтикът идва от осъзнаването, че сме прекалили с храната, алкохола или цигарите по празниците. Тогава решаваме, че от утре всичко ще бъде другояче – няма да пушим, ще се храним здравословно, ще се грижим повече за себе си.

Реклама

Често обаче добрите намерения се провалят, сблъсквайки се с ритъма на обичайното всекидневия. Понякога целите са поставени прекалено високо или пък стратегията не е планирана добре. Истинската причина за провала им е грешната мотивация, пише немското сп. „Фокус“. Ако не сме обмислили добре намерението си, ще се поддадем на изкушението още при първата предложена цигара или порция пържени картофки. Човек, който има солидна мотивация, рядко кривва встрани от набелязания път. Но как се постига добра мотивация за едно намерение?

Първо – информирайте се

Второ – поставяйте се реалистични цели

Трето – сравнявайте плановете си с реалността

Четвърто – разработете стратегии срещу евентуални пречки

Пето – намерете съмишленици – близки или приятели

Ето и най-често срещаните добри намерения:

1. Да спра да пуша

2. Да отслабна

3. Да пия по-малко алкохол

4. Да ям повече плодове и зеленчуци

5. Да спя повече и да разпускам след стрес

6. Да се движа повече

7. Да поддържам повече приятелства

8. Да ходя на профилактични прегледи, особено на тези за рак.

Ако искате да постигнете успех, първо се убедете, че поставената цел е ваша лична, а не натрапена ви от някой друг, казва психоложката Фелиситас Хайне, цитирана от „Фокус“. Бъдете конкретни в целите си, съветва тя. Не казвайте просто, че ще спортувате повече, а отбележете какъв вид спорт, къде (у дома, в парка или фитнеса) ще го практикувате. Заетите хора трябва да преценят колко време и кога точно могат да отделят. Запишете на лист какво точно искате да направите и го окачете някъде, където често ще го виждате, казва още психоложката. Написаните неща придобиват друга тежест. Ако целта е по-голяма – например да отслабнете с 10 кг или да се сдобиете със спортна фигура, определете междинни етапи. След приключването на всеки си позволете награда. Започнете веднага, след като се обмислили добре намерението си. Трябва да имате предвид, че първоначалната еуфория постепенно отпада и най-късно до третия месец вече ще се е стопила. Това е критичен момент, който трябва да предвидите и да сте подготвени да го преодолеете, пояснява Хайне. За това ще помогнат хора от обкръжението, които знаят точно как да ви подтикнат по пътя към желаната цел.

Свързани теми: Тъпчем се по навик, а не защото храната е вкусна

Кабинети съветват безплатно как да откажем цигарите

Как да не напълнеем, след като откажем цигарите

Пържено и червено месо – новите виновници за диабета

СНИМКА: АОК

Реклама

Exit mobile version