Реклама
Начало Любопитно Качваме килограми заради хормоните на щитовидната жлеза

Качваме килограми заради хормоните на щитовидната жлеза

1
Реклама

Неусетно сте качили няколко килограма или пък постоянно сте уморени? Не става дума непременно за мързел. Изтощени или бодри, гладни или сити, дебели или слаби – физическото ни състояние зависи до голяма степен от хормоните, които управляват обмяната на веществата в организма. Нашият метаболизъм се грижи за това, кислородът и енергията от храната да достигат всяка клетка в тялото.

За да функционира цялата система на снабдяване на организма с хранителни вещества и изхвърлянето на отпадъчните, в процесите участват редица хормони. Най-важните от тях се синтезират в щитовидната и в задстомашната жлеза (панкреас). Забавеният метаболизъм води до напълняване. То обикновено се свързва с проблеми във функционирането на инсулина, който вкарва глюкозата в клетките.

Щитовидната жлеза регулира метаболизма

щитовидна жлеза хашимотоИма обаче и друго. Централна роля в процесите на обмяната играе щитовидната жлеза. Тя не само изглежда като пеперуда, а е също толкова чувствителна. Нейните хормони Т3 и Т4 управляват повечето процеси на обмяната. Дефекти в работата на щитовидната жлеза могат да имат най-различни симптоми. Яснота за диагнозата дава изследване на кръвта.

Реклама

Яснота за активността на щитовидната жлеза дава хормонът TSH. Той се отделя от хипофизата. Колкото по-високи са неговите стойности, толкова по-бавно и по-зле работи жлезата. Покачването на TSH е индикатор, че хипофизата се опитва да я накара да функционира по-активно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Какво се прави, ако TSH и антителата в кръвта са завишени само леко? 

При хашимото функцията на щитовидната жлеза може да играе надолу-нагоре

Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза 

Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тетрайодтиронин) ни управляват през цялото денонощие. Те са ключови за основните процеси на обмяната. Влияят върху други органи, които произвеждат хормони. T3 има по-голяма сила, затова пък Т4 се отделя в по-голяма концентрация.

Заедно двата хормона повишават скоростта на метаболизма, отговарят за снабдяването с кислород на клетките, за усвояването на въглехидратите, мазнините и протеините, за работата на сърдечно-съдовата система и на стомашно-чревния тракт, за растежа и за умственото развитие. Тяхното действие започва още в майчината утроба.

Какво казва хормонът TSH за работата на щитовидната жлеза

По-ниски стойности на TSH сочат повишена функция на щитовидната жлеза. По-високите – понижена функция на жлезата. Отклоненията в нейната функция са често срещани, но трудни за диагноза. Причината е, че симптомите лесно може да бъдат объркани или обяснени с нещо друго.

Повишената функция може да причини сърцебиене, високо кръвно, вътрешно неспокойство, загуба на тегло, повишено изпотяване, разстройство, косопад, лесна дразнимост, депресивни настроения и безсъние. Отделянето на хормоните тогава се коригира с лекарства – тиреостатици.

Понижената функция на щитовидната жлеза води до обратните симптоми – отпадналост, понижена работоспособност, отпусната кожа, подути клепачи, умора, мръзнене, студени ръце и крака, депресия, хроничен запек, наддаване на тегло и безапетитие. Стандартното лечение е хормонозаместително – пациентите трябва да приемат до живот индивидуално препоръчаната за тях доза от хормона тироксин.

Източник: focus.de

Реклама

1 коментар

  1. Здравейте оперирана съм на щит жлеза отстранена изцяло със доза нодозна струма.Ноември си правих тсх изледвания и хормона беше 1,65 а сега си правих и беше много висок 7,45 .Говорих със ендокриноложката и ми каза да увелича дозата на 125 мг а преди пиех 100 мг

Коментарите са затворени

Exit mobile version