Реклама
Начало Любопитно Инсулти и инфаркти скачат през зимата, но не студът е виновен

Инсулти и инфаркти скачат през зимата, но не студът е виновен

0
спорт зима
Реклама

През зимата инсултите и инфарктите зачестяват, установи голямо проучване в САЩ. Изненадващо обаче се оказа, че не студът е виновникът. Досега се смяташе, че смъртността от сърдечносъдови заболявания се влияе от ниските температури, които стесняват артериите и така провокират усложнения.

Починалите от инфаркти, спиране на сърцето и инсулти през зимата са с 26 до 36 процента повече, отколкото през лятото, се казва в съобщение на Американската асоциация за сърцето http://www.heart.org/HEARTORG/. Експертите проучили смъртните актове в 7 различни федерални щата с различен климат за периода 2005-2008 г. Оказало се, че увеличението на фаталните усложнения не зависи от климата, имало ги и в по-топлите райони. Резултатът бе изненадващ и за нас, казва главният автор на проучването Брайън Шварц.

Учените нямат абсолютно точно обяснение за феномена. Предполагат обаче, че наред с по-студеното време влияние върху кръвообращението има нездравословния начин на живот, който хората водят през зимата. Те се хранят с по-малко пресни плодове и зеленчуци, употребяват по-тежки и мазни продукти. Освен това не се движат достатъчно.

Реклама

Според проф. Волфганг Франц, кардиолог, от университетската клиника в Мюнхен студът наистина е утежняващ фактор, особено при хората с хронични сърдечносъдови заболявания. Чистенето на сняг при минусови температури повишава кръвното, а студът допълнително стеснява съдовете. Опасността от инфаркт скача неимоверно, допълва той пред в. „Ди Велт“.

Неговата препоръка към рисковите пациенти е да си направят тест с физическо натоварване в началото на зимата, а и да се ваксинират срещу грип, за да избегнат отслабването на имунната система.

Автор Илияна Ангелова

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version