Реклама
Начало Любопитно Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

0
алцхаймер
Реклама

Рязкото влошаване на работната и епизодичната памет, свързана с речта, може да е първи признак за появата на алцхаймер, съобщава специализираният сайт Psych Central. В университета на Монреал открили как мозъкът се променя, когато от леки когнитивни увреждания се преминава към Алцхаймер.

Учените се надяват, че откритието им ще помогне за идентифициране на болестта в ранен стадий. Изследователите сравнили промените, настъпили в сивото вещество на хора с леки когнитивни увреждания, с тези при които се преминава в тежка деменция.

Проучването показало, че различните когнитивни процеси като речта, забавянето, визуално-пространствената обработка, работната памет и изпълнителните функции се променяли неравномерно. Понякога и след период на стабилност се наблюдавало рязко влошаване за период от 1-2 години преди поставяне на диагнозата.

Реклама

Основният признак за настъпващата деменция било внезапно влошаване на работните и епизодичната памет, наблюдавали се говорни нарушения. При хора с подобни проблеми рискът от деменция в близко бъдеще е много висок. Бързото влошаване на паметта е свързано със загубата на способността на мозъка да компенсира.

Ицточник: PsychCentral.com

Реклама

Exit mobile version