Реклама
Начало Любопитно Децата на възрастни бащи са по-грозни

Децата на възрастни бащи са по-грозни

0
бременна бременност
Реклама

Децата на възрастни бащи по-често се разждат грозновати, но пък има изгледи да живеят по-дълго. Ако мъжът е над 45 г. може да предаде на поколението си генетична мутация, пише в. „Дейли мейл“. Това повишава риска от аутизъм и психични отклонения.

В процеса на стареене клетките, които произвеждат сперматозоиди, постепенно спират да копират нормално ДНК. Това провокира мутации. По данни на Виенския университет, на всеки 16 г., добавени към възрастта, рискът от мутации се удвоява. Например при 20-годишните мъже има средно 25 мутации, при 40-годишните – средно 65. Към 56-тата година числото отново се удвоява. Според учените децата на един 22-годишен мъж ще са поне с 10% по-привлекателни, отколкото поколението му, когато той е на 40 г.

Жените пък предават на детето максимално 15 мутации независимо от възрастта си. Учените проучили група от 6-има мъже и 6 жени. На доброволците били показани 4018 снимки на 18-20-годишни мъже и 4416 жени на същата възраст. Трябвало да оценят привлекателността им. Хората, родени от бащи в напреднала възраст, били оценени като не толкова атрактивни. За утеха учените допълват, че тези деца имат повече шансове да постигнат дълголетие.

Реклама

Exit mobile version