Реклама
Начало Любопитно Дълголетниците – деца от възрастни бащи

Дълголетниците – деца от възрастни бащи

0
бебе плаче ваксина
Реклама

Вероятността детето да изкара до дълбока старост е по-голяма, ако бащата е възрастен. Откритието е на американски учени и е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Група антрополози от Северно-Западния университет в Илинойс установили, че възрастните бащи предават един вид генетична програма на децата си, която им осигурява дълъг живот.

Този код се крие в теломерите, които влизат в структурата на биологичните клетки и защитават хромозомите от увреждане. С времето теломерите се скъсяват, докато клетките окончателно не загубят способността за самопроизвеждане и не настъпи смърт. Американските учени обаче установили, че при теломерите, предавани със сперматозоидите на възрастните мъже, се наблюдава точно обратната зависимост – те стават по-дълги. Детето, което наследява мъжка ДНК с такива теломери, получава шансове да живее по-дълго. Наблюденията показали, че удължаването на теломерите е още по-интензивно, ако таткото на бащата – дядото на бебето, също е станал родител късно.

Колкото по-дълго по бащина линия се отлага създаването на поколение, толкова повече ще се удължава средната продължителност на популацията, коментира проф. Томас фон Зглиницки, експерт по стареенето на клетките от университета в Нюкасъл. Той обаче не споделя оптимизма на учените от Илинойс за здравето на такова поколение. По думите на проф. Зглиницки те обърнали малко внимание на състоянието му в първото поколение. Ползата от дължината на теломерите можела да бъде неутрализирана от проблеми с увредена ДНК заради възрастта и мутации на сперматозоидите. Те възниквали точно при децата на родители, които не са в първа младост.

Реклама

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version