Реклама
Начало Любопитно Близки на починал съдят болницата – оставили го жаден, връзвали го за...

Близки на починал съдят болницата – оставили го жаден, връзвали го за леглото

0
Реклама

Санитари отказвали да дадат дори чаша вода на тежко болен и неподвижен пациент с инсулт, слагали храната на шкафчето, но не му помагали да се нахрани. Поради това близките на мъжа завеждат първото по рода си дело у нас за нехуманно отношение към пациент, съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Хората нямат претенции за качеството на лечението, въпреки че възрастният човек е починал след инсулта. Искът на стойност 20 000 лв. е заведен към болницата – тя е университетско лечебно заведение в София, за неимуществени вреди в резултат на нехуманното отношение към пациента.

Реклама

По време на престоя си в клиниката болният е получил е бил връзван с колани през китките и глезените за леглото, твърдят близките му. Хигиената в болничната стая е била изключително лоша  – помещението било окъртено, с плесени, но и не са полагани усилия дори да се почисти както трябва. Човекът не бил в състояние да се храни сам, въпреки това никой от персонала не се е опитал да му помогне. Санитарите не се грижели за елементарните му хигиенни нужди. При посещенията си близките са забелязали плуващи хлебарки в оставената до леглото супа. Твърденията на близките са подкрепени със снимки, които те направили по време на посещенията си в клиниката.

Става дума за обикновеното отношение към човешко същество – от персонала хвърляли храната на нощното шкафче и след това я прибирали, тъй като болният сам не можел да се храни, обясни д-р Кацаров и добави: „Човекът е стоял жаден, защото не е имало кой да му подаде чаша вода, нито да го измие. Ако не идват близките да го обслужат, няма кой да го погледне.“ Със сигурност това не е изолиран случай, всички ние знаем какво е обслужването по болниците, казва още шефът на ЦЗПЗ. Уникалното било, че за първи път се завежда такова дело. Д-р Кацаров смята, че става дума за дефект на системата, която не осигурява достатъчно финансиране, необходимо да се наеме повече персонал – медсестри и санитари. Подобно нехуманно отношение е повсеместно. Ако беше виновен само един санитар, обвинението щеше да е срещу него, каза той.

„Не са обаче само парите, все пак става дума за човешко същество – можели са да му дадат чаша вода поне. Да оставим настрана, че таванът е олющен“, коментира Кацаров. Искът е основан на член 29 от Конституцията, който забранява действия, които водят до засягане на човешкото достойнство. Близките се позовават още на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, приета от ООН. Делото има ключово значение, защото може да повлече още други подобни искове след себе си. Не знаем дали съдебната система ще прояви разбиране, защото няма никаква практика за такива казуси, каза Кацаров. Решението може да повлияе върху болничното лечение в страната, ако съдът отсъди, че подобни практики се недопустими. Когато повече хора потърсят правата си, здравната система ще бъде принудена да промени отношението си.

В Центъра за защита на правата в здравеопазването работят общо 4-ма адвокати, които консултират пациенти и близките им, които се чувстват ощетени от проведено лечение. „Обикновено делата се водят за лекарски грешки. Вървят трудно, но постигаме и успехи. Винаги има съдебно-медицинска експертиза, в която участват и лекари. Те пък гледат да не нападат колегите си, въпреки че исковете са срещу самите болници. Проблемът е, че съдът няма практика. Допреди години, когато хората не плащаха за лечение, резултатът се приемаше как да е. Сега обаче си научиха правата. А и когато се плаща за много неща, стават по-взискателни“, обобщи д-р Кацаров. 

Свързани теми:

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Реклама

Exit mobile version