Реклама
Начало Любопитно 100 лесни съвета за по-добър живот

100 лесни съвета за по-добър живот

0
щастие щастлив
Реклама

Във всекидневието вършим доста неща по навик или автопилот, без да се замислим за влиянието им върху здравето, тонуса и самочувствието ни. При това е толкова лесно да направим промяна, ако само осъзнаем значението на малките неща в живота. Ето 100 лесни за следване съвети, представени от блогъра Станимир Михов, който пише за фитнес и хранене.

 1. Замени писането на съобщения с телефонно обаждане. Дори в началото да си срамежлив и да се чувстваш неловко, веднъж ако свикнеш ще осъзнаеш, че е много по-бързо и забавно.
 2. Замени времето, прекарано във Фейсбук с един час разговори по Скайп с близък приятел. Гарантирано ще е много по-забавно и  ще затвърдиш взаимоотношенията си с човек, на когото държиш.
 3. Опитай се да замениш оплакванията с благодарности. Така заобикалящият те свят ще се превърне в едно позитивно място, което ще промени самия теб.
 4. Замени гледането на телевизия с четене на книга. Действа много по-успокояващо, а и няма нищо по-добро от това да се изгубиш в историята на някоя прекрасна книга.
 5. Замени цъкането на телефона си с разходка. Хората обикновено губят часове в проверяване на новостите във Фейсбук, Инстаграм, вместо да се вглеждат в прекрасните гледки, които могат да открият в най-близкия парк, да подишат чист въздух и да се насладят на заобикалящата ги среда.
 6. Замени стреса с медитация– ще те отпусне и успокои.
 7. Замени начумерената си физиономия с усмивка – ще ти помогне да се почувстваш по-щастлив и позитивен.
 8. Смени домашните си дрехи с любимия потник- това ще допринесе за по-голяма самоувереност.
 9. Постави си вечерен час за лягане, вместо да заспиваш по различно време всеки ден- това ще подобри твоите навици за сън и качеството му.
 10. Околните се опитват да те изкарат от нерви? Поеми дълбоко въздух и брой до 10. Ако си ядосан, изкарването на яда ще ти помогне да отпочинеш и да прочистиш съзнанието си.
 11. Замени игнорирането на непознати с усмивка. Ще покачи както твоето настроение, така и тяхното.
 12. Замени репликата „ще помисля“ с „не“. Ако не искаш да направиш нещо просто бъди честен. Ще те направи по-щастлив.
 13. Прекарай малко време в клюкарстване с приятели, вместо да си седиш сам вкъщи. Доста по-добре е за психическото ти състояние, а и страхотен начин да поддържаш приятелствата си.
 14. Заобичай недостатъците си, вместо да се притесняваш от тях. Никой не е съвършен, бъди уникален.
 15. Вместо да насилваш даден човек за приятелство, просто го остави да си тръгне. Не всички приятелства са завинаги и опитите да задържиш даден човек до себе си често носят допълнителен стрес.
 16. Замени стоенето в затворено помещение със седене на открито, когато времето е хубаво. Паркът е красиво място с приятна атмосфера и подходящо място за четене на книга или свършване на работа.
 17. Замени пасивната агресия с откритост и честност. По-добре е за емоционалното ти състояние за разрешаване на даден проблем, вместо да се задълбава.
 18. Не се поддавай песимистично настроен, просто стани оптимист. Не си роден нито песимист, нито оптимист, така че изборът е изцяло твой как ще гледаш на света.
 19. Смени високите токчета с маратонките, които обичаш. Ако ти е комфортно, ще си по-щастлив и уверен.
 20. Използвай споделеното шофиране вместо да караш сам. Ще спестиш пари от гориво и ще се запознаеш с нови хора, които могат да направят деня ти по-забавен.
 21. Спри да се тревожиш за предишни грешки и се фокусирай върху бъдещето си. Миналото си остава минало, а всичко, което може да се случи по различен начин те чака в бъдещето.
 22. Не се тъпчи с храна, когато си разстроен. По-добре помисли за чувствата си. Това ще ти помогне да се справиш с проблемите и задълженията си.
 23. Започни да се хвалиш с позитивните си черти, вместо да се самокритикуваш.
 24. Вместо да си седиш вкъщи без никакви планове, попитай в благотворителни организации дали не се нуждаят от доброволци.
 25. Не се опитвай да угодиш на всички, защото това е невъзможно. Съсредоточи се върху себе си и върху хората, които обичаш.
 26. Вместо да бездействаш по пътя към дадено място, по-добре свърши нещо из между другото и направи деня си по-продуктивен.
 27. Вместо да планираш постоянно си направи един списък „какво да направя“ и така винаги ще знаеш какво точно трябва да свършиш.
 28. Вместо да си правиш шопинг терапия постоянно, си отвори нов фонд за спестявания. Човек никога не знае кога ще му се наложи да го използва.
 29. Не отлагай повече, подобри автобиографията си още сега.
 30. Замени работата до късно със ставане малко по-рано. Повечето хора са най-продуктивни веднага щом се събудят.
 31. Замени отлагането с планиране. Ако не ти се работи точно в този момент, то най-малко си задай време, когато да започнеш.
 32. Вместо да работиш професия, която не харесваш, стартирай проект в област, която те влече и тогава работата ще ти доставя удоволствие.
 33. Замени излежаването с ранно ставане за един по-продуктивен и успешен ден.
 34. Замени далечните цели с малки постижения. Така ще можеш да следиш прогреса си по-точно.
 35. Вместо да харчиш безразборно си задай дневен бюджет, за да знаеш къде отиват парите ти.
 36. Замени затрупаното си работно място с почистено за един по-продуктивен работен ден.
 37. Замени едновременното работене по много проекти за концентриране само върху един.
 38. Изследвания показват, че сме по-малко продуктивни, когато се опитваме да сме мултифункционални.
 39. Вместо да си купуваш нова кола започни да спестяваш за след пенсионирането си.
 40. Спри да гледаш телевизия вечер и се запиши на вечерни курсове за подобряване на уменията си.
 41. Вместо да отговаряш на имейли късно вечер просто си изключи телефона и върни отговор на следващия ден през работно време.
 42. Вместо да проверяваш пощата си постоянно по време на работа, си задай конкретно време, през което ще проверяваш за нови писма. Така ще може да се съсредоточиш върху другата си работа.
 43. Спри несигурността относно напредъка си, постави си малки цели, така че да можеш да видиш успеха си веднага.
 44. Вместо да носиш ключовете за дома винаги в себе си, си определи място в дома, на което да ги оставяш винаги. Така никога няма да губиш време в търсенето им.
 45. Замени разходите със спестявания. Ако всяка седмица си заделяш по 10 лева, вместо да ги харчиш, то за една година ще си събрал една доста добра сума пари.
 46. Вместо да си правиш списък с неща за вършене в ума си ги запиши на един лист. Това ще ти спести време.
 47. Вместо да се чудиш относно дадени въпроси и проблеми, влез в интернет и там можеш да намериш отговорите на всичките си въпроси.
 48. Вместо да се мъчиш с фокусирането върху работата си се опитай да постигаш по нещо всеки час.
 49. Замени извиненията с честност. Ще постигнеш повече когато започнеш да имаш реална преценка за себе си и възможностите си.
 50. Замени прекалено многото технологии с точното количество.
 51. Изтрий приложенията със социални мрежи, които не използваш, и инсталирай нови, които ще ти помогнат да работиш.
 52. Вместо да работиш безкрайно, работи по 50 минути, след което си взимай 10-минутна почивка и повтаряй така до края на работния ден.
 53. Замени шофирането с каране на колело. Ще се отрази страхотно на тялото ти, а свежият въздух ще ти помогне да се събудиш.
 54. Замени чакането на асансьора с изкачване на стълби. Вместо да си лягаш за кратка почивка, отиди на фитнес и се раздвижи.
 55. Замени бездействието преди душ с малко упражнения. Така и така ще се къпеш, малко пот първо няма да ти се отрази зле.
 56. Замени шофирането до кварталния магазин с ходене.
 57. Не се чуди как да влезеш във форма с наемането на персонален треньор.
 58. Замени викането на такси с хващане на автобус. Разходката до автобусната спирка ще се отрази добре на сърцето ти.
 59. Замени онлайн игрите с Wii игри (супер марио и други). Има хиляди забавни игри, които ще те накарат да се раздвижиш.
 60. Замени тренировката, която мразиш с тази, която обичаш. Ако не обичаш да клякаш, просто не го прави.
 61. Не започвай веднага с тренировката. Винаги загрявай преди това.
 62. Вместо да тренираш сам извикай приятел. Така тренировката ти ще стане по-забавна.
 63. Вместо направо да си легнеш да спиш в нетренировъчен ден направи 10 коремни преси или лицеви опори.
 64. Замени бягането на пътека с бягане навън. Теренът често е скалист и така ще можеш да постигнеш повече от самата тренировка.
 65. Замени твоя стол в офиса с топка за упражнения. Това ще подобри значително стойката ти.
 66. Вместо да се държиш за дръжките, докато бягаш на пътеката, се пусни. Това ще предизвика тялото ти да пази баланс и тренировката ти ще е по-ползотворна.
 67. Замени уговорката за кино с разходка. Ходенето из парка е също толкова забавно, а и по-евтино.
 68. Ако нямаш издръжливост започни да ходиш бързо, вместо да тичаш. Бягай, докато силите ти го позволяват, след което премини към ходене- това е начинът да станеш по-издръжлив.
 69. Разнообрази коремните преси с упражнението планк за по-изразена коремна преса.
 70. Започни денят си с джогинг. Това е страхотно за твоето сърце и психическо здраве.
 71. Разнообрази седенето на стол със ставане за по 10 минути на всеки час.
 72. Вместо да тренираш със стари дрехи направи тренировката си с нови, които обичаш. Това ще те накара да се почувстваш по-уверен в себе си и ще те накара да искаш по-добри резултати.
 73. Вместо да извършваш една и съща тренировка всеки път, опитай се да я направиш по-интензивна. По този начин ще се постигнеш по-бързо желаните резултати.
 74. Вместо да стоиш и да гледаш децата как си играят се присъедини към тях. Това е един от най-забавните начини за тренировка- а и  децата ще го обикнат.
 75. Замени изкачването по ескалатора с взимането на  стъпалата.
 76. Замени 5-минутната дрямка с малко йога до леглото.
 77. Замени гладуването с хранене в умерени количества. Ще можеш да се наслаждаваш на храната и да пазиш добро здраве.
 78. Вместо да вечеряш по ресторанти си сготви нещо вкусно. Често ще е по-здравословно, а и ще спестиш някой лев.
 79. Замени вечерята с месо с вегетарианска (от време на време). Често това е по-добре за тялото ти, както и за околната среда.
 80. Замени портокаловия фреш с цял портокал. Когато пиеш сок се губят част от  фибрите и по този начин губиш възможността да се възползваш от всички предимства на този плод.
 81. Замени пазаруването на плодове и зеленчуци от супермаркетите с пазаруване от пазари, чиито стоки знаеш, че са български. Производителят от пазара може да те увери, че е използвал по-малко химикали, от колкото можеш да намериш в плодовете и зеленчуците в локалния маркет.
 82. Замени газираните напитки с чаша вода. Замени купените дресинги и маринати с ръчно направени. Можеш да направиш страхотен дресинг с малко лимонов сок, черен пипер и зехтин.
 83. Вместо да използваш метода на пърженето с много мазнина, вземи тиган с незалепващо покритие и ограничи мазнината. Така храната ще е също толкова вкусна, но по-здравословна и в дългосрочен план ще спестиш пари.
 84. Замени ледените близалки със замразено грозде. То е също толкова сладко и освежаващо.
 85. Замени обикновения чай със зелен. Той ще спомогне за детоксикацията на тялото ти и за поддържане на здравословно тегло.
 86. Вместо да преяждаш на ресторант си вземи остатъка в кутия за вкъщи.
 87. Храни се по-бавно, за да подобриш храносмилателната си система.
 88. Замени бързата закуска със здравословна такава. Това е най-важното хранене за деня, така че яж нещо здравословно, за да се настроиш за един продуктивен ден.
 89. Замени марулите със спанак или кале, защото съдържат повече витамини.
 90. Използвай пълнозърнеста паста (тестени изделия) вместо тези от бяло брашно, за да си набавиш повече фибри към диетата.
 91. Замени содата с тоник като по-здравословна алтернатива.
 92. Ако обичаш тортили, консумирай ги със салса, вместо със сирена. Със салса са също толкова вкусни, но доста по-добри за теб.
 93. Ако искаш по-здравословна солена закуска по време на филм, замени чипса с пуканки.
 94. Замени червеното месо с риба веднъж седмично. Рибата е страхотна за твоето сърце, а също така и можеш да направиш много вкусни ястия с нея.
 95. Вместо да пропускаш хранения и да наблягаш на бързите закуски се увери, че имаш три хранения всеки ден.
 96. Опаковай си обяд за работата вместо да купуваш сандвичи – както е по-евтино, така е и по-здравословно.
 97. Замени белия ориз с кафяв, когато си готвиш вкъщи, като една по-здравословна алтернатива.
 98. Замени майонезата с горчица ако искаш да запазиш вкуса, но да намалиш калориите.
 99. Замени бекона с патешко или пилешко, ако обичаш да ядеш месо, но да намалиш солта.
 100. Използвай авокадо вместо краве масло за сутрешния си тостер за една по-здравословна и вкусна закуска.
Реклама

Exit mobile version