Реклама
Начало Любопитно 10 мита за високото кръвно

10 мита за високото кръвно

0
високо кръвно хипертония
Реклама

Мит №1 Хипертонията е болест на старците

Отдавна хипертонията не касае само възрастните хора. Все по-голям брой млади хора вдигат високо кръвно. Според Световната здравна организация опасни стойности се наблюдават при всяко трето лице над 18 години.

Мит №2 Жените страдат по-рядко от хипертония

Реклама

Рискът от хипертония е приблизително един и същ и за двата пола. Все пак има особености – заболяването засяга по-често мъже под 45 г. и жени в менопауза.

Мит №3 Когато вдигаме високо кръвно се появява главоболие

Не се успокоявайте с мисълта, че непременно ще усетите хипертонията, защото тя се проявява с главоболие. Болка се появява само при малка част от пациентите с високо кръвно. Не случайно наричат хипертонията „тих убиец“ – тя се развива без никакви осезаеми симптоми.

Мит №4 Еднократно покачване на налягането е достатъчно, за да се диагностицира хипертония

Стойностите на кръвното се променят през целия ден. В съня те падат, а на сутринта се покачват. В определени случаи може да се покачат заради стресови ситуации или физическа активност. Отделни измерени стойности на високо кръвно налягане още не са хипертония.

Мит №5 Хипертонията не може да бъде предотвратена, ако сте в рискова група

Дори ако всичко в семейството ви са хипертоници, вие не сте обречени! Можете да се предпазите от нея като обърнете внимание на начин на живот и здравословно хранене. Намалете приема на сол, спортувайте или просто бъдете активни физически, не пушете, овладейте стреса.

Мит № 6 Няма страшно, ако само едната стойност на кръвното е повишена

Сърцето може да издържи на временно увеличение на систоличното кръвно налягане (горна граница). Не така е при диастоличното кръвно (долна граница). Постоянно високо диастолично налягане води до здравословни проблеми. Въпреки това повишеното систолично кръвно налягане е рисково за хората над 50 години.

Мит №7 Аз не прекалявам със солта

Да ограничите солта не означава да я спрете напълно. Внимавайте за скритата сол, която се съдържа в консервираните и преработените храни.

Мит №8 Високото кръвно не е причина за сериозно безпокойство

Тъй като хипертонията често се развива без никакви симптоми, на някои тя може да изглежда като незначителна разстройство. Хроничната хипертония обаче може да предизвика сериозни здравословни проблеми със зрението, да влоши кръвообращението на крайниците, да предизвика инфаркт, сърдечна недостатъчност, разкъсване на големи кръвоносни съдове и хронично бъбречно заболяване. Най-важното – високото кръвно значително увеличава риска от инсулт.

Мит №9 Хипертонията може да се лекува с лекарства

Хипертонията може да бъде овладяна с медикаменти, но не може да бъде излекувана. Това е хронично заболяване, което ще ви съпътства за цял живот.

Мит №10 Ако кръвното ми падне до нормални стойности, мога да спра лекарствата

Веднага след като спрете да ги приемате, налягането ще започне да се покачва. Решението за започване или спиране на всяко лекарство трябва да се взема само от лекар.

Източник: www.thehealthsite.com

 

Реклама

Exit mobile version