четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаУ нас фалшифицират и животоспасяващи лекарства

У нас фалшифицират и животоспасяващи лекарства

У нас няма официални данни за дела на фалшивите лекарства и не се знае какъв е пазарът им. Дистрибутори като „Софарма трейдинг“ обаче са се натъквали на ментета. Имали сме 3-4 случаи на фалшифицирани лекарства за 2011 г. в различни области на България, казва директорът на фирмата Димитър Димитров. „Софарма трейдинг“ информирала държавните органи, които единствено имат правото да разследват. За последните 3 г. броят на регистрираните случаи на залавяне на фалшифицирани лекарства е нараснал три пъти и е достигнал 7,5 млн. броя опаковки. Според Световната здравна организация ментетата са 10% от общите продажби.

При оригиналните продукти има много строг контрол върху производството. Агенцията по лекарствата следи целият процес от сертифициране на суровината до крайния продукт. При фалшифицираните лекарства никой нищо не може да гарантира и това е най-големият риск за пациента. Едното подправено лекарство било на български производител, обясни Димитров. Другите били на мултинационална компания. Едното е аналгетик, а останалите се използват в спешната помощ. Такива медикаменти може да са опасни за живота на болните, защото никой не знае какво точно има в тях.

Преди 2 г. имало опит за фалшифицирани на ампули на „Софарма“. Направеният спектрален анализ показал, че съдържанието им няма нищо общо с оригиналния продукт. Ако беше дадена на пациент ампулата, това щеше да е фатално за него, казва Димитров. Той препоръчва хората да пазаруват от големи утвърдени аптеки и в никакъв случай от интернет. Само там лекарството може да се проследи от производителя. Обикновено с фалшивите лекарства злоупотребяват малки обекти, които искат да избегнат данъци и ДДС.

За да се намалят случаите на злоупотреби, Европейският съюз предвижда специален баркод върху опаковките. Той ще бъде въведен след около 2 г., съобщиха от Европейската асоциация на фармацевтичните търговци на едро. Преди години фалшификаторите работеха предимно лайфстайл продукти като препарати за повишаване на потентността и за отслабване, сега не се притесняват да имитират дори животоспасяващи лекарства, каза Моника Дерекю-Поа, директор на европейската асоциация.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -