Реклама
Начало Здравна политика Само една нежелана реакция от 30 000 дози на HPV ваксината

Само една нежелана реакция от 30 000 дози на HPV ваксината

0
поставяне на ваксина странични ефекти
Реклама

29 427 дози на ваксината срещу папилома вируси, които причиняват рака на маточната шийка, са направени до момента в България. Личните лекари, които я поставят, са докладвали само за една нежелана реакция – зачервяване и оток на мястото, съобщи д-р Теодора Тодорова, член на координационния съвет към Националната програма за превенция на онкологичното заболяване.

България е една от страните с най-голямо разпространение, всеки ден една жена у нас умира с тази диагноза.

Срещу най-агресивните щамове на папилома вирусите има ваксини. Те са две и от една година са безплатни за 12-годишните момичета. Имунизацията е препоръчителна, прави се по желание на родителите. Първа доза са получили близо 12 000 момичета, а всичките три – 7163. Със завършена имунизационна схема са средно 24% от девойките в тази възрастова група. Най-високо е покритието в областите Ямбол, Силистра, Добрич и Разград – на места достигат 46-47%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ракът на маточната шийка покосява и млади жени на 23 г.
Най-важните въпроси за ваксината срещу рак на маточната шийка
Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV
Реклама

Експертите, които работят по програмата, активно се срещат с родители, за да отговорят на всички въпроси, които ги вълнуват. Това е необходимо заради антиваксиналните движения, които разпространявали невярна, но всяваща страх информация по радиото и с листовки, подчерта д-р Тодорова. Програмата има гореща линия 0800 13453 и сайт hpv-vaccine.bg.

Реклама

Exit mobile version