Канцерогенни примеси открити в ранитидин

PRINT
лекарства хапчета медикаменти

Популярното лекарство за киселини ранитидин съдържа опасни примеси – нитрозамини, които са канцерогенни. За това алармираха от Пациентски организации „Заедно с теб“. Информацията е публикувана на сайта на Европейската агенция по лекарствата, но разяснения по въпроса към момента липсват както на сайта на МЗ, така и на ИАЛ. Опасните примеси са открити в няколко партиди и в момента ЕМА е разпоредила проверка на всички налични коликечства от медикамента. 

От „Заедно с теб“ призовават Министерство на здравеопазването да излезе с официална информация за лекарствата, съдържащи ранитидин срещу киселини и язва. Съобщението на  Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е от 13.09.2019 г. То гласи, че съдържат примес от нитрозамини – N-nitrosodimethylamine (NDMA) от групата „сартани“, който е канцерогенен.

NDMA е класифициран като вероятен канцероген за човека (вещество, което може да причини рак) въз основа на изследвания върху животни. Лекарствата с ранитидин се използват широко за намаляване на производството на стомашна киселина при пациенти със състояния като киселини и стомашни язви. Те се предлагат без рецепта или по лекарско предписание.

Блокираха лекарства с валсартан заради канцерогенен примес

През 2018 г. NDMA и подобни съединения, известни като нитрозамини – „сартани“, бяха открити в редица лекарства за кръвно налягане и сърдечна недостатъчност, което доведе до преглед в  ЕС, който блокира количествата на пазара и постави строги нови изисквания за производство на тези лекарства.

Припомняме, че през 2018 г. опасни медикаменти за кръвно налягане и сърце, съдържащи сартани, бяха блокирани от ИАЛ и в България. Пациентите, които имат някакви въпроси относно текущото си лечение, могат да говорят със своя лекар или фармацевт. Има няколко други лекарства, използвани при същите условия като ранитидин, които могат да бъдат алтернатива.

Източник: Прессъобщение на „Заедно с теб“

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 6    Средно: 2.7/5]
Канцерогенни примеси открити в ранитидин беше последно модифицирана от: септември 17th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *