четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюПолиневропатия настъпва преди да се открие диабетът

Полиневропатия настъпва преди да се открие диабетът

Полиневропатията е едно от сериозните усложнения при диабет. За съжаление тя може да се развие поради високите или дори гранични стойности на кръвната захар още преди да се постави диагнозата. Как и защо се случва това? Проф. Клаудия Зомер коментира тези и други въпроси. Тя е главен лекар по неврология в Университетската клиника на Вюрцбург, Германия. В интервюто тя обяснява какви са спецификите в уврежданията на нервите при диабет тип 1 и 2, каква профилактика да се прави на диабетното стъпало. 

Високите стойности на кръвната захар могат да увредят нервните клетки. Какво точно се случва?

Захарта в кръвта може да се свърже със собствени протеини, това се случва и при здрави хора. При диабетиците обаче тези гликирани протеини вземат превес. Излишните захари се свързват с протеини, които са необходими на нервната клетка, за да функционира правилно. Освен това високата кръвна захар променя обмяната на веществата – образуват се вещества, които са отровни за нервните клетки или влакна. Когато повече от тях не функционират правилно, става дума за полиневропатия.

Какви са последиците? Знае се за еректилна дисфункция, преди всичко обаче за диабетното стъпало…

В краен случай стъпалото трябва да бъде ампутирано. При диабетното стъпало две неща имат значение – хората със захарна болест не усещат кога се нараняват. Освен това кръвоносните съдове са увредени, затова и раните зарастват по-бавно. Може да останат незарастващи рани, които се инфектират и се превръщат в язви. Такива пациенти са потенциални кандидати за ампутация, понеже диабетното стъпало застрашава с отравяне целия организъм.

Симптомите включват ли силни болки?

Не, защото чувствителността е притъпена. Има обаче неврологични увреждания, които причиняват болки, мравучкане или парене. При някои видове невропатия мускулите се стопяват, особено в бедрата. Засега науката няма отговор кой пациент с каква невропатия ще се сдобие.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диабетът не е само два вида, а много повече 
Анализ на ретината издава диабетната невропатия 
При диабетна полиневропатия стъпалата изискват специална грижа
Диабет и кръвно – главни виновници за болни бъбреци 
Витамин D може да намали риска от диабет 

Диабетът уврежда и нервни клетки, които управляват например дебелото черво. Такива пациенти страдат от запек или смущения в дишането. Така ли е?

Това е вярно. Високата кръвна захар може да накърни дори работата на сърцето и белия дроб по нервните пътища. Това животозастрашаващо.

Правилният контрол на кръвната захар ефективна защита ли е от такива невропатии?

Това наистина е така при пациентите с диабет тип едно. При тях рискът от увреждане на нервите е много по-голям, отколкото при здравите. В наши дни обаче познавам много дългогодишни диабетици с тип едно, които нямат проблеми, защото захарта им е добре регулирана със съвременните методи. За диабет тип 2 това правило за съжаление не важи в същата степен.

На какво се дължи това?

Диабет тип 2 настъпва постепенно. Пациентите често вече са развили лека полиневропатия, преди болестта изобщо да бъде диагностицирана. Освен това, за съжаление, при диабет тип 2, дори оптимално коригираната кръвна захар не намалява риска от полиневропатия. Това не означава, че не трябва да следят стойностите си. От добрия контрол печелят всички останали органи, но за нервните клетки диабет тип 2 си остава сериозен проблем.

Могат ли нервите да се възстановят?

С изключение на мозъка и гръбначния мозък по принцип нервите могат да се регенерират добре. Например при травма и след като бъдат зашити от неврохирург, те се възстановяват добре. При диабетиците за съжаление тази способност отслабва. Това важи особено за невропатиите. Например при едно проучване на пациенти с тежък диабет тип 1 беше присаден панкреас. Впоследствие стойностите на кръвната им захар се нормализираха. Направихме анализ на тъканни проби, за да видим дали ще се образуват нови нервни влакна. С изключение на един от 10 пациенти обаче и след 8 г. нямаше образувани нови нерви.

Тоест уврежданията не може да се възстановят. Как пациентите могат поне да предотвратят тежките усложнения като диабетното стъпало?

Трябва преди всичко да са предпазливи. Да ходят на медицински педикюр при подготвени специалисти, тъй като човек само може да се нарани. Много да внимават, когато ходят боси, непрекъснато да оглеждат внимателно кожата за възможни наранявания. Всяка раничка трябва грижливо да се дезинфекцира и наблюдава, дори да е съвсем малка.

Източник: Netdoktor

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -