неделя, 27 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВсяка трета вирусна инфекция е грип

Всяка трета вирусна инфекция е грип

Броят на болните от остри дихателни инфекции и грип в столицата е стигнал 189 на всеки 10 000 души. В 35% от случаите става дума за грипен вирус по данни на Националната референт-на лаборатория по грип. Средната заболеваемост за страната е 169 на 10 000 души. С най-много болни са Русе, Ямбол, Монтана. Бургас. Най-слабо засегнати са Търговище, Кюстендил, Кърджали, Пловдив.

По същото време миналата година болните са били в пъти по-малко, грипната вълна като цяло е била по-слаба и с пик през февруари-март, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Заради обявената епидемия затварят детските и женските консултации. Спират имунизациите, профилактичните прегледи и програми, плановите операции в болниците, както и с вижданията. Детските градини обаче не се затварят, макар че много от децата са болни. Там най-важен е филтърът на входа – да не се допускат болни деца, обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Няма да има и грипна ваканция за училищата, тъй като директорите не са отчели над 30% болни. 

От грип боледуват всички възрастови групи, но най-много децата до 14 г. и младите хора. При децата се наблюдават и най-много усложнения – парингит, бронхит, пневмонии, по-рядко, но има менингит и енцефалит. В момента най-много са случаите на пневмония след вирусната инфекция. Най-често пневмониите, които започват като усложнение на грипа – 80%, се причиняват от пневмококи, хемофилус инфлуенце и други микрооргнизми, а останалите се дължат на вътреклетъчни причинители.

Лекарите предупреждават, че най-добрият начин да се справим с грипа в началото, е като си останем у дома, почиваме и пием повече течности.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Седем прости средства срещу грипа
Грипът провокира възпаление на апендицита
Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -