Реклама
Начало Здравна политика След 15 април сменяме джипито онлайн

След 15 април сменяме джипито онлайн

0
електронна рецепта
Реклама

От 15 април тръгва улесненият достъп до електронното здравно досие, съобщи Петя Маринова, шеф на дирекцията за информационно обслужване на НЗОК. От тази дата започва раздаването  на специален ПИН код -уникална буквено-цифрена комбинация от 10 знака, с чиято помощ всеки ще може да преглежда онлайн сведения за извършени прегледи, диагнози, изследвания, престой в болница и използвани дентални услуги.

Човекът отива до неговата РЗОК, подава заявление срещу лична карта и получава веднага своя ПИН.

Електронното  досие има много полезни функции – така пациентите ще могат да сменят джипито си в интернет, без да се налага да висят по опашки пред кабинети или да попълват хартиени формуляри. За всяка промяна в информацията може да се получи съобщение по имейл или есемес. В досието се съдържа пълна информация за отчетените медицински услуги, извършени на пациента от 2009 г. насам, денталната дейност за 2012 г., има ли издадена Европейска здравна карта. Описан е и статусът на услугите – дали са платени от касата или не.

Реклама

Системата ще ни подсеща за наближаващ профилактичен преглед и на какво имаме право по здравна каса като пакет. Родителите на деца под 18 г. ще могат да преглеждащ данните в досието им. Право на достъп до тях ще има този от двамата, който е направил избора на личен лекар. Майките ще бъдат информирани на колко и какви точно прегледи имат право за децата си.  За лица под 18 г. не е неоходим отделен ПИН.

Досега досието съществуваше, но достъпът ставаше само с електронен подпис, за който се плаща. Това вероятно е причина през 2012 г. са регистрирани само 2000 влизания в системата. Не бяха отразени платените здравни услуги. Освен това информацията се актуализираше бавно – веднъж на един месец.

От 1 май болниците първи започват да подават всеки ден информация към касата за новоприетите пациенти, извършените манипулации и издадените епикризи. Според шефа на касата д-р Пламен Цеков университетските болници вече се тествали софтуера си и работят без проблеми. След това усилията ще бъдат фокусирани върху доболничната помощ. В момента те подават електронно отчетите си веднъж месечно. Д-р Цеков заяви, че ще се търси съдействието на Българския лекарски съюз, за да потръгне въвеждането на данните в реално време по-бързо. Според НЗОК докторите ще имат интерес, защото така извършената от тях работа ще се отчита по-бързо, а това ще ускори и заплащането й.

Медици, за които се установи, че въвеждат фалшиви данни, ще бъдат санкционирани. Глобите са по закона за административните наказания. За контрола от касата разчитат много и на самите граждани, които редовно проверяват досието си.

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version