сряда, 29 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПротези и консумативи в болниците безплатни от 2013 г.

Протези и консумативи в болниците безплатни от 2013 г.

През 2013 г. здравната каса ще осигурява медицинските изделия и консумативи от среден клас, за които в момента хората сами плащат. Това съобщи директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков. В момента плащаме около 55-60 млн. лв. за медицински изделия – стентове, изкуствени стави. По правило те са включени в цената на клиничната пътека. В болниците обаче винаги се оплакват, че парите са недостатъчно и карат пациентите да доплащат, обикновено с обяснението, че е необходима по-качествена протеза или консуматив.

Сега от касата искат да променят съществуващата практика. Тя включва изпращането на пациентите при точно определени търговски фирми. Така за едно и също нещо хората плащат понякога двойно или тройно в сравнение с други болници. Занапред НЗОК ще договаря цените и моделите на протези, клапи, стентове, платна и други, които се използват най-често в ортопедията  и хирургията. След това ще представи списъка с марки и цени на болниците, за да не купуват те по-скъпо.

За медицинските изделия се прави регистър със списък на вносителите. Той ще заработи през август 2013 г. „За да не чакаме толкова, направихме и промяна в закона за здравното осигуряване, за да можем да договаряме цените на медицинските изделия, така, както правим това с лекарствата за домашно лечение.  В момента освен цена на клиничната пътека плащаме на болницата и ставата – за тазобедрена става НЗОК дава 1080 лв. Пациентите задължително доплащат, защото в клиниката им обясняват, че тези пари не стигат. Да, но вече имаме достатъчно информация и сведения, че 1080 лв. са достатъчни за една става. Не е необходимо да се доплаща“, коментира д-р Цеков.

Има и много по-скъпи ендопротези както при колите имали лада и мерцедес, но това било въпрос на възможности. „Нашият стремеж е да осигурим среден клас стави на българските пациенти – такива, каквито слагат на немските, френските пациенти. За да не се получава доплащане, НЗОК ще договаря цената с търговеца или производителя. После ще препоръчаме на болницата тези модели. Такава е практиката например при онколекарствата. Касата договаря цената, а онкоцентровете купуват лекарствата. Накрая на месеца ни дават спецификация и заплащаме на доставчика. Същото искаме да направим със ставите и въобще с консумативите“, пояснява д-р Цеков. Тогава от касата ще могат да заявят на здравноосигурените, че са им осигурени без доплащане консумативи от среден клас, каквито се слагат също на германци и французи например. Те са сигурни и доказани в практиката, защото са използвани при десетки хиляди болни.

Касата няма да договаря само някои съвсем евтини неща, които струват по 10-15 лв. като обикновеното херниално платно. Те са включени в клиничната пътека. „Ако някой иска пари от пациентите за такива неща, няма да е редно. Винаги сме отворени да чуем колегите от болниците, ако има някакъв извънреден случай. Не е нито хуманно, нито етично да се казва на хората: Вижте, касата не дава пари! Финансите са едно, медицинската помощ е съвсем друго“, обобщи д-р Цеков.

Догодина НЗОК ще поеме част от дейностите, които сега са задължение на Министерството на здравеопазването. То ще продължи да се грижи за логистиката, защото там имат повече опит. Кандидатстването за ин витро ще си остане най-вероятно към МЗ, а касата ще плаща за процедурата. За ваксините ще има съвместна комисия с експерти на касата и министерството, за да се избегне горчивия опит с провалените търгове за онколекарствата. „Очаквам за интензивните грижи от министерството да ни дадат стандарт. Към нас ще мине и доставката на консумативи за ПЕТ скенерите в София и Варна, амбулаторното наблюдение на диспансеризирани психично болни“, допълни шефът на касата.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации

1 коментар

  1. ЗДРАВЕЙТЕ БИХ ИСКАЛА ДА СЕ СВЪРЖА С ДОКТОР ЦЕКОВ,ЗАРАДИ СМЯНА НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА.БЛАГОДАРЯ ВИ

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -