Реклама
Начало Здравна политика Последно: Касата ще плаща за реанимация

Последно: Касата ще плаща за реанимация

0
Реклама

Здравната каса все пак ще получи законово основание да плаща за ваксини, инвитро, проследяване на кожно, психично болни и интензивни грижи, въпреки че Българският лекарски съюз отказа да подпише договор с НЗОК, където тези дейности бяха регламентирани. От 2013 г. обезпечаването им трябва да премине от министерството към здравната каса. За целта бяха формулирани 4 нови клинични пътеки.

Бойкотът на лекарите обаче осуети прехвърлянето на дейностите. На събора си през уикенда в Пловдив те протестираха с аргумента, че става дума за задължения на държавата и че за тях не се отделят достатъчно средства.

Реклама

Това принуди председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова спешно да внесе промени в Закона за здравното осигуряване. Днес те бяха одобрени на извънредно заседание и се очаква в четвъртък да влязат на първо четене в пленарна зала. Целта е промените да бъдат одобрени до края на годината, иначе от 1 януари няма кой да плаща за прехвърлените дейности. Двама депутати – Мая  Манолова и Даньо Шарков, внесоха свои поправки, които задължаваха държавата да плаща за 4-те нови пътеки от своя бюджет. Те обаче бяха отхвърлени от здравната комисия. Пациентските организации подкрепиха компромисното решение на парламентарната група на ГЕРБ.

Продължава битката за разпределянето на 51 млн. лв., които са събрани в повече от здравни вноски за 2012 г. Надзорният съвет на касата реши вчера да даде малко над 10 млн. лв. на болниците, като с тях се покриват надлимитни дейности. Съдбата на останалите около 40 млн. обаче остава неясна. Появиха се опасения, че те ще се влеят в общия бюджет на държавата, ако не бъдат усвоени до края на 2012 г.

Затова по спешност днес представителят на пациентите в надзорния съвет (НС) на касата Пенка Георгиева внесе предложение до НЗОК парите да отидат за разплащане на лекарствата от ноември – 44 млн. лв. Преди да се разбере, че от вноски са събрани повече пари, надзорът реши да прехвърли това задължение в бюджетната 2013 г. Шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков заяви, че НС ще реши какво да прави с остатъка от преизпълнението на плана.

СНИМКА:

 

Реклама

Exit mobile version