вторник, 31 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПо-малко пари за болниците догодина очаква лекарският съюз

По-малко пари за болниците догодина очаква лекарският съюз

Тайна среща при министър Симеон Дянков в четвъртък за парите за здраве през 2012 г. накара лекарския съюз вчера да обяви, че може да се оттегли от преговорите със здравната каса. Подозираме, че се готви промяна в модела на финансиране на болниците, а и парите за здравеопазване вероятно ще са по-малко, заяви председателят на лекарския съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. От съсловната организация поканили по същото време представители на касата, финансовото и здравното министерство, за да обсъдят открито какво ще става в здравеопазването догодина. Никой от поканените не дошъл, единствено министър Константинов се извинил, че няма да присъства. В същото време обаче срещата се състояла във финансовото министерство. На нея лекарският съюз не бил поканен. Вчера от НЗОК пояснили, че са останали с впечатление, че само мястото на срещата е променена и затова не са изпратили свой представител. Изненадващо от пресцентъра на финансовото ведомство отрекоха да е имало среща за здравеопазването.

„Когато нещо се прави на тъмно и скрито, значи не е много добро и няма да се хареса на никого. Чуваме, че ще се прехвърлят дейности от здравното министерство към касата, без да се увеличава бюджета. Това означава, че реално парите за болници и лекарства ще станат по-малко. Ако веднага се премахнат клиничните пътеки, ще отпаднат част от възнагражденията на лекарите, които те получаваха като бонуси върху заплатите си“, коментира д-р Райчинов. По неофициална информация догодина щяло да има бюджетно финансиране на болници. Сега месечните обороти на лечебните заведения са прогнозни. Те са са гъвкави и им позволяват заведения да прехвърлят средства от месец в месец според броя на болните. Това е връщане към модела от 2010 г., добави д-р Райчинов. Такъв смесен модел нямало никъде в Европа.

Най-вероятно ще отпадне и сключването на Национален рамков договор поради нежеланието на институциите да преговарят с лекарския съюз, поясни председателят му. „Ангажирали сме експертни групи, това са над 500 души, които събираме от цялата страна. Те се трудят, работят, мъчат се да подобрят нещата и ако се окаже, че всичко това е напразно, няма как да го приемем“, допълни д-р Райчинов.

Още в средата на годината искахме да предложим повишаване на цените на някои медицински дейности, които са най-подценени, но решихме да изчакаме новия бюджет. Сега можело да се окаже, че плащанията към болниците още не намалеят. „Нашето предложение беше да няма промяна във финансирането догодина, за да няма сътресение в системата. А догодина да започне събирането на информация и подготовката за въвеждането на диагностично-свързаните групи, които трябва да сменят сегашните клинични пътеки. БЛС твърдо стои зад този нов модел на финансиране, но трябва плавен преход“, обобщи д-р Райчинов.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -