Реклама
Начало Здравна политика Хванаха 11 нелегални аптеки, застрашавали здравето

Хванаха 11 нелегални аптеки, застрашавали здравето

0
Реклама

Инспектори хванаха 11 нелегални аптеки, повечето от които са в курорти, съобщиха от агенцията по лекарствата. По две имало в Слънчев бряг и Златни пясъци, по една – в Бургас и Боровец. Другите нарушители са в Петрич, Благоевград, кюстендилското с. Невестино и София. Нелегалните обекти са затворени незабавно, защото застрашават здравето на пациентите.

Друго често срещано нарушение е съхраняване на лекарства, които трябва да се държат в хладилник, на стайна температура. Около 30% от санкциите са за това. Неправилното съхранение носи риск от намаляване на ефективността им. Друг проблем е, че в аптеките масово работят помощник-фармацевти, които отпускат лекарства. Това е незаконно – такива са 20% от нарушенията. Свободната продажба на медикаменти, за които е необходима рецепта, намалява, но все още инспекторите се натъкват на аптеки, които не спазват правилата. Най-често в нарушение се продават антибиотици и хапчета за сърдечно-съдовата система по думите на директора на агенцията Александър Янков. Хората искали да си спестят ходенето при лекаря и чакането пред кабинетите.

Реклама

Най-големите рискове за пациентите са свързани с незаконните аптеки. Някои от тях работели дори във фоайето на хотели. Отначало предлагали само козметика, но после асортиментът се допълвал с лекарства. Такива обекти нямали абсолютно никакви документи. Собствениците им разчитат, че ще навъртят големи обороти, преди инспекторите да ги хванат, обясни Янков. През активния сезон в курортите минават по 250-300 хил. души. Там нямало ограничения и при цените, понеже обектът е незаконен. За три месеца правели годишния оборот на аптека в Стара Загора например. Актовете обаче тръгват от 30 хил. лв. нагоре. Рисковете за пазаруващите от нелегална аптека са големи, тъй като собствениците им дори не разбират от фармация.

Реклама

Exit mobile version