Реклама
Начало Здравна политика Готов е планът за Национална педиатрична болница

Готов е планът за Национална педиатрична болница

0
болница
Реклама

Националната педиатрична болница вече има одобрен подробен устройствен план и това е стъпка напред към изграждането на мащабния комплекс. Това съобщиха министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Изграждат детска болница и в Бургас

„Другата добра новина е, че държавата ще се включи и в изграждането на детската болница в град Бургас. Това е изключително важно, защото по този начин създаваме мрежа за майчино и детско здравеопазване в страната. Така с бъдещата Национална детска болница в София, детската болница в Бургас и вече стартиралото изграждане на детския комплекс в болница „Св. Георги“ в Пловдив, затваряме целия цикъл“, обяви министър Меджидиев.

„Преди 3-4 месеца казахме, че ще финализираме тази част от процеса и днес заставаме пред вас щастливи, че това се случи, защото положихме огромни усилия. Ще изградим чисто нова болница без компромис в проектирането и строителството“, посочи министър Шишков. Той уточни, че единственият минус на парцела били два частни имота, но вече са подписани предварителни договори със собствениците и този казус е разрешен. Министър Шишков посочи, че на следващ етап ще бъде показана и 3D визуализация на Националната педиатрична болница. По думите му, до две години и половина се очаква изграждането да бъде напълно завършено.

Реклама

Министърът на здравеопазването припомни, че освен сградата на Националната педиатрична болница, на терена в Горна баня ще има също хотел за родители, рехабилитационен център, който ще се възползва от наличието на минерален извор, търговска част и подземни паркинги. „Ще се постараем наистина болницата да е от нивото на най-добрите европейски детски болници“, посочи д-р Меджидиев.

Националната болница ще има 25 структури

„Комплексната педиатрична помощ е един от основните проблеми на нашата страна в областта на детското здравеопазване. Изготвената от нас структура за бъдещата Национална педиатрична болница включва, както съществуващи към момента клиники в София, така и различни структури, които на този етап все още не фигурират в детското здравеопазване“, заяви д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“.

Той посочи, че са предвидени около 25 клинични структури, сред които нови са: профилирано Детско спешно отделение, Клиника за палиативно лечение за деца, Научноизследователски център по педиатрия, Симулационен център за обучение на медици, както и Трансплантационен център за деца.

Относно кадровото обезпечаване д-р Здравков заяви, че е необходимо провеждането на обучение на различни категории медицински персонал – лекари, медицински сестри, здравни асистенти и детегледачи за болничните структури.

Изпълнителният директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД проф. Елена Пенева обяви, че Европейската инвестиционна банка ще подпомогне безвъзмездно страната ни с изготвянето на анализа на педиатричните грижи.

„Те ще ни представят един доклад, в който ще бъдат регистрирани потребностите на национално ниво и предлаганите до момента услуги. Този анализ ще послужи и за цялостното планиране на детските здравни услуги в страната в Националната стратегия за детско и юношеско здравеопазване, по която се работи“, посочи проф. Пенева. Тя уточни, че максималният заложен срок за изготвянето на анализа е 6 месеца. След това ще се премине към уточняването на окончателната структура и капацитета на бъдещата Национална детска болница.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version