сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеСините сливи пазят от остеопороза

Сините сливи пазят от остеопороза

Сините сливи, които обикновено се препоръчват срещу лениви черва, имат и друго голямо предимство – помагат да запазим костите си здрави. Учени от Флорида и Оклахома направиха проучване, което показа, че жените в менопауза могат да се предпазят от остеопороза и фрактура, ако хапват по около 10 сушени сливи дневно. Тези плодове били много по-добри за целта от смокините, сушените ягоди, ябълки, фурми или стафиди, които също се препоръчват от лекарите като профилактика на остеопорозата.

Само калций и витамин Д не са достатъчни

През цялата си кариера съм тествал най-различни плодове, но нито един от тях не може да се сравнява като ефект върху костната плътност със сушените сини сливи, казва проф. Бахрам Ариманди, председател на щатската агенция по хранене, храни и физическо възпитание. Всички плодове и зеленчуци имат положителен ефект за здравето, но специално за костите сушените сливи са ненадминати, добавя той.

Проучването продължило една година. В първата група били включени 55 жени, които хапвали по 100 г от сините плодове всеки ден. Втората контролна група от 45 жени консумирала 100 г сушени ябълки. Всички участници получавали освен това хранителни добавки с калций и витамин Д.

Измерване на костната плътност показало ползата от сливите

В края на експеримента групата със сливите показала много по-добри резултати при измерването на костната плътност в гръбначния стълб и ръката в сравнение с групата с ябълките. Изводите на учените са публикувани в специализираното списание British Journal of Nutrition.

В първите 5 до 7 г. след менопаузата жените са изправени пред риска да губят 3-5% от костната си плътност годишно. Проф. Ариманди припомня, че освен жените, и мъжете също страдат от остеопороза. Някъде около 65 годишна възраст мъжете започват да губят костна плътност със същата скорост като жените.

Ученият препоръчва с профилактиката да се започне преди да се стигне до оплаквания или пък счупвания. Известно е, че остеопорозата може да напредва години наред без никакви осезаеми симптоми.

Хората не бива да чакат да се стигне до изписването на лекарства, могат много по-рано да се възползват от предимствата на сушените сливи, съветва професорът.

Той препоръчва да се започне с 2-3 от тях дневно, като количеството постепенно се увеличава до 6-10. Нямало значение как се консумират сливите, може да са пресни или сушени. Може и да се готви с тях.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -