четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБолни от диабет сезират Комисията по дискриминация

Болни от диабет сезират Комисията по дискриминация

Ще сезираме Комисията до дискриминация заради огромната разлика в лечението на болни от диабет преди и след навършване на 18 г., заяви Елисавета Котова, председател на асоциацията на деца и младежи с това заболяване. За непълнолетните държавата давала 1100 ленти за контрол на кръвната захар годишно, а след навършване на 18 г. – само 150.

След пълнолетие и критериите за отпускане на бързодействащите аналогови инсулини, които позволяват много по-точно дозиране, са прекалено строги в сравнение с европейските. Имам пациенти, които навършват 18 г. докато лежат в болницата и на изписването не мога да им предпиша това, от което те реално имат нужда, поясни доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология. Специалистите в страната масово били принудени да подправят данните от изследванията на пациентите си, за да получат болните адекватно лечение според критериите на касата.

Липсата на достатъчно безплатни тест ленти води много по-бързо до типичните за диабета усложнения – влошаване на зрението, на бъбреците, сърдечно-съдови заболявания и дори ампутации на крайници, обясни Котова. Всеки диабетик си прави инсулин поне 4 пъти дневно и според резултата на кръвната захар се определя дозата. Ако си инжектира инсулин напосоки, може да изпадне в хипогликемия или да получи усложнения. Асоциацията ще настоява и на пълнолетните да се отпускат поне 500 безплатни ленти годишно.

300 000 са българите над 18 г., които страдат от захарен диабет. 80% са с тип две, а 15-20% – с тип едно, добави доц. Коприварова. Още 250 000 души обаче имат заболяването, но не знаят или крият за него, сочат косвените данни. Причината то да не се открива навреме при толкова много хора, е, че обикновено изследване като това на кръвната захар, не е включено в профилактичния преглед. То би струвало не повече от 1 лв. за тест-лентата. Цяла седмица лекувах 5-годишната си дъщеря с калиев перманганат заради възпаление на гениталиите, а се оказа, че то е от неоткрит диабет, сподели личен опит Котова. Все повече деца се разболяват от тип две, който се смята за старчески, поясни доц. Коприварова. Причината била наднорменото тегло. Имах двама пациенти на 15-16 г. с напълно изчерпана инсулинова секреция, допълва специалистката.

Тя призова всеки да проверява поне два пъти годишно нивото на кръвната си захар. На гладно тя не бива да надвишава 6,1, а до 2 часа след нахранване е допустимо да стига и стойност 7.

СНИМКА: ТК

Сестра показва на пациенти как сами да мерят нивото на кръвната си захар

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -