Всяка четвърта онкоболна жена е с рак на гърдата

PRINT
хормонални проблеми

Ракът на гърдата заема 25,8% от всички онкологични заболявания в женския организъм, съобщи д-р Евгений Василев от Втора гинекология за онкохирургия на млечната жлеза на Първа САГБАЛ „Св. София“ наа кръгла маса в парламента по проблемите на това заболяване. В България всяка година диагнозата се поставя на около 3800 жени, а около 1200 умират от болестта. В световен мащаб, а България не прави изключение, се наблюдава тенденцията честотата на рака на гърдата да се покачва най-рязко при жените след 40-годишна възраст. Данните сочат, че заболяването се проявява средно годишно при 136 българки във възрастта 35-39 години. След 40-годишна възраст до 80 години се наблюдава рязък скок на заболеваемостта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
ОКТОМВРИ: Таргетни терапи срещу рака на гърдата
Половината българки с рак на гърдата не знаят, че са болни
Откриха: Ракът на гърдата атакува по време на менструация!
Българките с рак на гърдата притежават две специфични генни мутации

„За прогнозата на рак на млечната жлеза най–важен е моментът на поставяне на диагнозата“, каза доц. Георги Байчев от Клиниката по гръдна хирургия към ВМА. Той даде примр със САЩ, където 26.6% от новодиагностицираните са в III и IV стадий и само 0.7% са в 0 стадий. „Това се дължи на ниска здравна култура и стил на живот, генериращ онкологичен риск“, каза доц. Байчев. Ракът на млечната жлеза е най-честото и най-скъпо онкологично заболяване в САЩ, което генерира годишно разходи за около 31 млрд. долара, включващи: 16.5 млрд. за диагностика и личение, 12.1 млрд. загуби от нетрудоспособност и смъртност и 2.5 млрд. за научни проучвания.

Проф. Генка Петрова – президент на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи (ISPOR), изтъкна, че за да имат достъп пациентите до повече нови и ефективни терапии, е необходимо да се въведат иновативни модели на ценово договаряне.

Доц. Димитър Калев от Клиниката по медицинска онкология към УМБАЛ „Св. Марина“- Варна отбеляза, че създаването на Национален електронен регистър, специализиран за пациенти с карцином на гърда, може да оптимизира проектирането на бюджета и контрола на разходите за лекарствено лечение. Освен това регламентирането на предоперативния анализ може да спести следоперативни лекарствени процедури и разходи. По време на форума бе излъчена кратка версия на документалния филм „Тя, Невидимата…“, който разказва личната история на онкоболна жена.

В рамките на форума представители на държавни институции, съсловни организации в сферата на здравеопазването, на професионални и пациентски организации и директори на лечебни заведения обсъдиха възможностите за профилактика, скрининг и лечение на рак на гърдата, както и алтернативите за подобряване на достъпа на българските пациенти до съвременна терапия.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Всяка четвърта онкоболна жена е с рак на гърдата беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *