В София вече има постоянно безплатно изследване за хепатит С

PRINT
хепатит черен дроб

София вече ще разполага с постоянна услуга за безплатно изследване за хепатит С и консултации за пациенти и техните близки. Това съобщават от Сдружение „ХепАктив”. Стартът на инициативата бе даден днес в Центъра за сексуално здраве на ул. „Цар Самуил” 111 в столицата. Акцията се подкрепя и от Сдружение „Здраве без граници”.

Център за сексуално здраве вече 15 години предоставя безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, както и подкрепа на засегнатите от заболяването. Присъединяването на Сдружение „ХепАктив” с предлаганите услуги в областта на хепатитите ще даде възможност за по-широк достъп до качествени интегрирани грижи на едно място.
Изследванията и консултациите за хепатит С и ХИВ са безплатни при гарантирана конфиденциалност и предоставени в приятелска атмосфера.

Хепатит С е сериозна инфекция, която се предава по кръвен път. Това означава, че може да се заразите при кръвопреливане, татуировка и дори в кабинета на стоматолог, който не спазва добра хигиена. Човек може години наред да носи инфекцията без симптоми. В определен момент да се стигне до усложнения като цироза или рак на черния дроб.

Не само пациентите, но и личните лекари не знаят достатъчно за хепатит С, за да насочват хората навреме към изследване. Това става ясно от ново проучване на Световният хепатитен алианс, публикувано за първи път през април 2016 г.. В него са анкетирани хора, които се лекуват от хепатит C.

Картината е доста тревожна. Ниската информираност както сред пациентите, така и след медиците, си остава основно предизвикателство. Едва 42% от пациентите са знаели какво е хепатит C преди им бъде поставена тази диагноза. 19%, едва един от петима, са били насочени към изследване за хепатит C, въпреки че са съобщили за симптоми на заболяването пред лекар. Само 27% от пациентите заявяват, че при поставяне на диагнозата са получили толкова информация, колкото им е била нужна.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
В София вече има постоянно безплатно изследване за хепатит С беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *