В „Шейново“ мерят маточната шийка за риск от ранно раждане

PRINT
бременна бременост

Скрининг за риска от преждевременно раждане с тестове и изследвания отсява проблемните случаи възможно най-рано, съобщи д-р Румен Велев. Във Втора АГ болница „Шейново“ вече са въведени набор от методи, чрез които рисковите бременни се откриват и насочват за по-специални грижи и лечение.

Скринингът включва ултразвуково измерване на дължината на маточната шийка и тест на влагалищен секрет – ако жената е застрашена от преждевременно раждане, там се появява белтъкът фетален фибронектин. Степента на риска се определя по специална скала. Той варира от 0,2%, което се води отрицателен резултат, до 60%. Оценката е комплексна, като се вземат предвид много критерии. По този начин се откриват жените с т.нар. цервикална недостатъчност – т.е. имат къса шийка на матката. Това е причина за около 1/3 от случаите на преждевременно раждане.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Гинекологът: Преглед веднъж на 1 г., цитонамазка – на 2 г.
Рекордно малко бебета родени през 2013 г. от 40 г. насам
Жена с рак на маточната шийка роди здраво бебе
Преждевременното раждане – заради бактерии
Зрелищно раждане – извадиха бебе с околоплодните води

В женската консултация на болницата вече работи и нов ултразвуков апарат с цветен доплер за проследяване на бременността. Доплеровото изследване измерва кръвотока, а при бременностите той е важен, за да се хващат много ранни нарушения в кръвоснабдяването на бебето. Така достатъчно навреме се отсяват случаите, в които има риск за развитието на плода, и се започва лекарствено лечение. Ако то не помогне, се пристъпва към подготовка за по-ранно раждане. Целта е да не се стига до загуба на бебето или до раждане в много тежко състояние, обясни д-р Велев. Изследванията с доплера започват още в 11-а – 12-а гестационна седмица и може да се извършват през цялата бременност. Методът е ултразвуков и позволява оцветяване на структурите, които се движат, като кръвта. Визуализират се кръвоносните съдове и се измерват разликите в налягането. Това дава информация за количеството кръв, което преминава през съда.

Рисковите раждания се нуждаят и от добра неонатология. В „Шейново“ към 8% от новородените са недоносени. Неонатологичното отделение подобри много резултатите си, вече се отглеждат бебета, които преди се превеждаха към университетска клиника, казва д-р Велев. Тези дни изписали дете, родено с тегло 1300 г. Било на апаратно обдишване, приложили и сърфактант.

Ражданията са приоритетна област за развитие на болницата, казва д-р Велев. Родилната зала е изцяло променена и вече се състои от 6 отделни стаи за раждане. Всяка родилка е самостоятелна, а в стаята има и детски кът, където остава бебето. За новата система са нужни специални легла, които са в процес на закупуване. Очаква се новата структура да заработи от средата на годината.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
В „Шейново“ мерят маточната шийка за риск от ранно раждане беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *