Удължиха срока за безплатните тестове на хепатит С

PRINT

Кампанията за безплатно тестване на хепатит С бе продължена до 11 юни, съобщават организаторите – пациентските организации „Хепасист“ и „Хепактив“. Допълнителният месец се налага поради големия интерес от фирми и институции към възможността изследването на капка кръв да става на работното място. В старта на кампанията се включиха известни личности, сред които волейболистът Евгени Иванов (на снимката).

Известно е, че Балканите са гореща точка за хепатит. По оценка на лекари болните у нас са около 110-150 хиляди души. Спазването на строга хигиена може да предпази човек от хепатит А и В. За тях има и ваксина. За хепатит С обаче имунизация няма и единствената профилактика на усложненията от инфекцията е човек да се тества. Вирусът на хепатит С често води до рак на черния дроб и цироза.

Рискови са всички, които се подлагат на стоматологични интервенции, пиърсинг, маникюр, педикюр. Инфекцията се предава по кръвен път. Безплатните тестове сега се правят в лаборатории „Кандиларов“ в София и Варна, в Пловдив в лаборатория „Писанец“, в Плевен – в МЦ „Екзакта Медика“, и в Стара Загора – в „Биоком 98“. Кампанията се подкрепя от „Рош България“.

Свързана тема: Безплатни тестове за хепатит С в София и Варна

СНИМКА: HEP HOUR

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Удължиха срока за безплатните тестове на хепатит С беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *