Удължават безплатните прегледи за рак на гърдата в София

PRINT
УСБАЛО Онкологията София

До 3 ноември включително ще продължат безплатните прегледи за рак на гърдата в Университетската болинца по онкология в София (на ул. „Пловдивско поле“ 6). Лекарите правят този жест към пациентите поради големия интерес. Първоначално обявените часове бяха изчерпани само за един ден.

УСБАЛ по онкология се включи в кампанията за борба с рака на гърдата, която се осъществява с подкрепата на Столична община, Фондация „Една от 8“ и Националния дворец на културата, на 9 октомври. Само за една седмица над 150 жени се записаха за провеждане на безплатен преглед за рак на гърдата в УСБАЛО. Всяка една от тях ще получи и възможност за безплатна ехография, ако има нужда от такава.

Вижте още: Българките с рак на гърдата имат две специфични генни мутации

Нов тест при рак на гърдата помага да се избегне ненужна химиотерапия

Ракът на гърдата е сред най-честите онкологични диагнози. Ежегодно в България от рак на млечната жлеза се разболяват около  4000 жени. Рискови фактори за развитието на болестта са възрастта, генетични мутации, ранна менструация, късно забременяване или липсата на такова, ниската физическа активност, наднорменото тегло, алкохолът, тютюнопушенето и други.

Най-важно за успешното излекуване е болестта да бъде открита рано. Съвременните разбирания за профилактика включват преглед веднъж годишно за всички жени от 20 до 40 години. Всеки месец те трябва сами да преглеждат гърдите си на базата на предварително получените знания. След навършване на 40 г. към прегледите може да се добавят и профилактични рентгенови снимки на гърдите (мамография). Кога да започнат тези прегледи, а също и през какъв интервал, се определя индивидуално след преценка на ползата и потенциалните рискове. След  50 години мамографиите са препоръчителни за всички жени. Изследването се покрива от НЗОК на всеки две години. Вашият лекар може да ви насочи и за други изследвания – например ултразвук с цел уточняване на състоянието.

Вижте как може да изглежда отвън ракът на гърдата

Всяка жена трябва сама да следи за подозрителни промени в гърдите си. Това може да са незарастващи ранички по зърната или хлътването им, наличието на тъмен секрет от зърната, немотивирана промяна в цвета на кожата на гърдите. При опипващи се „бучки” трябва незабавно да отиде при онколог. Тези промени не винаги означават поява на рак, но винаги са белег, че в гърдата нещо се случва, което налага изясняването му от специалист.

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.5]
Удължават безплатните прегледи за рак на гърдата в София беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 Iliana Angelova
loading...