Туроператори ще ни предупреждават къде дебне хепатит

PRINT

Всяка година в България се харчат милиони левове за лечението на хепатит, който може лесно да се предотврати с ваксина, съобщи д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. От 1992 г. имунизацията се прави на всички деца, но проблемна група остават родените преди това. За да се популяризира профилактиката на хепатита, сдружение „Хепасист“ стартира информационна кампания. В нея ще се включат туристически агенции, които ще предупреждават в кои страни има по-голяма опасност от заразяване.

Информационен сайт – www.bezhepatit.com ще предоставя допълнителна полезна информация как да се предпазим от заболяването. На въпроси ще отговарят и по горещата линия на „Хепасист“ – 0700 10 515. Тя работи всеки делничен ден от 11:00 ч. до 17:00 ч. на цената на един градски разговор за цялата страна.

Пожълтяването далеч невинаги е признак за болестта.  При хепатит А само 20% от заразените са били жълти, т.е. на хиляда и няколкостотин жълти има поне пет пъти по толкова, които са били болни или заразени, но са си останали вкъщи, каза доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в инфекциозната болница. При хепатит В 50% от заразените не са били жълти.

Тодор Петров е болен от хепатит В и разбрал съвсем случайно, че се е заразил. Това се случило в казармата се заразил през 1999 г. Вече е дал десетки хиляди лева лично от джоба си, за да се лекува. Отделно държавата е платила според него много повече. Терапията му, която се плаща от касата, струва 1000 лв. на месец и трябва да се прилага цял живот. Ваксината за хепатит В е около 30 – 40 лева, комбинираната (включва и хепатит А) е около 65 – 70 лв. България не е най-богатата страна, за да пропуска ваксините, а след това да харчим стотици хиляди за лечение, каза д-р Хасърджиев. Несъизмеримо с парите остава страданието на болните, някои от които развиват цироза или рак на черния дроб.

По време на кампанията ще бъдат поставени манекени, облечени в жълто по МОЛ – овете на големите градове, за да приковат вниманието на хората. До тях ще има брошура по какъв начин могат да се предпазят.  Статистиката показва, че в света годишно от вирусен хепатит умират четири пъти повече хора, отколкото от СПИН. Заразяването с хепатит А и В е лесно, като рисковете от него са ежедневни. Лечението е скъпо, продължително и невинаги успешно. Един от всеки 12 души по света е заразен, без да подозира.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Туроператори ще ни предупреждават къде дебне хепатит беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 Iliana Angelova
loading...