Цяла седмица преглеждат безплатно за туберкулоза

PRINT

Безплатни прегледи за туберкулоза организира Министерството на здравеопазването. „Седмица на отворените врати“ ще се проведе в двадесет и девет областни лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в периода 04 – 08 юни 2012 г. Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, както и да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги.

По време на кампанията на всички желаещи ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза, които включват оценка на риска, консултации, прегледи и изследвания.

Общата тенденция за страната е намаляване броя болните от туберкулоза. През 2011 г. регистрираните случаи на заболяването са били 2 407, което е с 242 души по-малко в сравнение с 2010 г. През 2011 г., в рамките на четирите кампании „Седмици на отворените врати“ на 19 048 души е извършен скрининг с анкета за риска от туберкулоза, а на 12 528 са направени прегледи и изследвания. Със заболяването са диагностицирани общо 215 души, а на 705 лица с латентна туберкулозна инфекция е била проведена химиопрофилактика.

През тази година областните лечебни заведения по туберкулоза получиха 393 680 лв. по Програмите, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Сумата представлява първият транш по договорите за повишаване на ефективността на диагностиката и лечението на заболяването в страната. Средствата се осигуряват по Програмите „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“ и „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България“.

През 2012 година по двете програми на Глобалния фонд са предвидени общо 984 199 лева за лечебните заведения по туберкулоза в страната. Особен фокус се поставя върху пряко наблюдаваното лечение в амбулаторни условия на пациентите с мултирезистентна туберкулоза след изписването им от болница. За пациентите, живеещи на по-отдалечени места от областния център, това наблюдение се осъществява от медицинските специалисти от първичната здравна мрежа. Средства са осигурени и за специалистите, които осъществяват микробиологична диагностика на туберкулозата в съответствие със съвременните изисквания и международните стандарти.

Ето и списък къде са прегледите:

Благоевград – СБАЛПФЗ „Св. Иван Рилски“ (бившият ОДПФЗС „Св. Иван Рилски“)

Бургас – СБАЛПФЗ

Варна – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)

Велико Търново – СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ (бившият ОДПФЗС „Д-р Трейман“)

Видин – МБАЛ „Св. Петка“

Враца – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)

Габрово – СБАЛББ

Добрич – МБАЛ

Кърджали – МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“

Кюстендил – МБАЛ „Никола Василиев“

Монтана – МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“

Пазарджик – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)

Перник – СБАЛББ

Плевен – УМБАЛ „Д-р Г. Странски“

Пловдив – СБПФЗАЛ „Д. Кудоглу“

Разград – МБАЛ „Св. Ив. Рилски“

Русе – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)

Силистра – МБАЛ

Сливен – МБАЛ „Д-р Иван Селимински“

Смолян – МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“

София град – МЦПФЗ – София (бившият І ОДПФЗБС – София град) и СБАЛББ „Св. София“

София област – СБАЛПФЗ

Стара Загора – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)

Троян – СБАЛББ (за област Ловеч)

Търговище – МБАЛ

Хасково – СБПФЗ (бившият ОДПФЗС)

Шумен – СБАЛПФЗ (бившият ОДПФЗС)

Ямбол – МБАЛ „Св. Пантелеймон“

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Цяла седмица преглеждат безплатно за туберкулоза беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *