Три болници в София с безплатни прегледи за диабет

PRINT
диабет метаболитен синдром

Безплатни прегледи и изследвания за диабет ще се проведат в три болници в София – Токуда, УМБАЛ „Св. Анна“ (Окръжна болница) и Софиямед. Поводът е Световния ден на диабета, който се отбелязва всяка година на 14 ноември. Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, което се характеризира с повишена кръвна захар в резултат на нарушения в инсулиновата секреция, в инсулиновото действие или и в двете заедно. При неправилно лечение диабетът може да доведе до сериозни усложнения на сърдечносъдовата и нервната система, бъбреците и други органи. Това състояние изисква системен контрол на кръвната захар, телесното тегло, кръвното налягане, както и на показателите на мастната обмяна. През 2017 г. в България 9.1% от населението е с диабет и 3.7% е с преддиабет (всеки 10 българин). 75,8% от болните са на възраст 40-49 г. Предполага се, че случаите с недиагностициран диабет в България са около 2,6%. Половината от от лицата с предиабет вероятно ще развият диабет в срок от 10-15 години.

В Токуда прегледите са на три дати

Специалистите от отделението по Ендокринология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще извършват безплатни прегледи за диабет на 13, 14 и 15 ноември 2019 г. след записване на тел. 02/403 4000, *5544 или 02/403 4917. Безвъзмездните консултации са предназначени за пациенти с диагностициран диабет и преддиабетни състояния или симптоми и рискови фактори като: еднократно установена висока кръвна захар по повод други заболявания или бременност, сърдечносъдови заболявания или нарушения в мастната обмяна (холестерол, 3-глицериди и др.), синдром на поликистозните яйчници, доказани други ендокринни заболявания, наднормено тегло, първостепенни родственици с диабет. Прегледите включват изследване на кръвна захар или гликиран хемоглобин.

7 изненадващи симптоми на диабет

В УМБАЛ Света Анна ще преглеждат две седмици

Отделението по ендокринология към Клиника вътрешни болести на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД ще провежда безплатни прегледи на диабетици и хора с наднормено тегло. Прегледите започват от 14 ноември и продължат до 30 ноември. Ще се провеждат в Лекарски кабинет на ет. 7. база „Запад“ от 12 ч. до 14 ч..
Записвания на 0879885411.

В Софиямед се обръщат към бременните

Университетска болница „Софиямед“ и Клиниката по ендокринология и болести на обмяната организира безплатен скрининг за ранна диагностика на Захарен диабет при бременни жени. Инициативата е част от дългосрочната стратегия на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ Софиямед, а именно да информира, да обучава и да полага усилия за ранно откриване на ендокринни нарушения при бременни жени и особенно тези, които са в риск от диабет или заболявания на щитовидната жлеза. Университетска болница „Софиямед“ кани всички бременни дами да се включат в скрининг за ранно откриване на Захарен диабет чрез обременяване с глюкоза на гладно. Ще бъде извършено допълнително и безплатно изследване на хормони на щитовидна жлеза и ехография, както и на нивото на витамин Д. Изследванията ще се проведат на 14ти ноември от 8:00ч. в БЛОК 2 на УМБАЛ „Софиямед“, ул.“Димитър Моллов“ 10, IVти етаж. Необходимо е предварително записване на тел. 0888 49 28 66.

Проверете с тест своя риск за диабет!

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Три болници в София с безплатни прегледи за диабет беше последно модифицирана от: ноември 12th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *