Три болници преглеждат безплатно за рак на гърдата през октомври

PRINT

През месец октомври – Световният месец за борба с рака на гърдата, три болници ще извършват безплатни прегледи при мамолог. В Първа АГ „Св. София“ в столицата и „Св. Марина“ във Варна изследванията ще се провеждат всеки четвъртък, а във ВМА – всеки делничен ден с изключение на петъците (виж графика по-долу). „Около 30% от случаите на рак на гърдата се диагностицират в трети и четвърти стадий. Дошло е времето за национална политика, и да се прекъсне тенденцията за късното диагностициране на рака на гърдата“, каза доц. д-р Георги Байчев от Клиниката по гръдна хирургия на ВМА. Телевизионната водеща Нана стана лице на кампанията (на снимката вляво).

В рамките на кампанията психолози ще консултират безплатно жени с поставена диагноза „рак на гърдата“ и техните близки в АГ-болница „Св. София“ всеки понеделник, а в УМБАЛ „Св. Марина“ – всеки четвъртък. „Психологичното консултиране при лечението на рака на гърдата все още не е наложено в България, но е една от добрите практики по света. Първа САГБАЛ „Св. София“ е една от първите болници в България, в които психологичното консултиране е включено във всички етапи“, отбеляза психологът Ирина Димова, която е част от екипа на АГ-болницата.

През месец октомври болниците „Св. София“ и „Св. Марина“ организират и училище за настанените в болниците бременни и млади майки, където ще бъде разяснявана необходимостта от превенция на заболяването. Всички прегледи и консултации ще се провеждат след предварително записване.

На 17 октомври под патронажа на Комисията по здравеопазването и лично на нейния председател д-р Нигяр Сахлим, ще се проведе и кръгла маса за рака на гърдата. „Държавата, според нас, не са политиците, а сме всички ние – лекари и пациенти. Организираме кръгла маса за рака на гърдата в Народното събрание, за да може там да се чуе гледната точка на всички страни, включително и на политиците“, каза директорът на Първа САГБАЛ „Св. София“ д-р Иван Костов (на снимката вдясно). В подкрепа на кампанията за борба с рака на гърдата застана телевизионната водеща Нана, която разказа за личните си емоции около битката със заболяването. Тя отбеляза, че диагностицираните с рак на гърдата жени се страхуват да се подложат на лечение. „Иска ми се в България да осъзнаем, че болниците, лекарите, специалистите не са ни врагове, че традиционната медицина е тази, която лекува рак. Отиде ли да се лекува жената, знаем – ракът на гърдата е лечим“, каза Нана.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПРИ МАМОЛОГ
Място Дни Час Предварително записване:
Първа САГБАЛ „Св. София“ 10, 17, 24, 31 октомври 2013 г. 8-14 ч. 02/4470207
ВМА Всеки делничен ден от 7 до 31 октомври, без петък 13-14 ч. http://www.mysurgery.bg/специалисти
УМБАЛ „Св. Марина“, Варна 10, 17, 24, 31 октомври 2013 г. 14 до 15 ч. 052/978-660
       
БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ ПРИ ПСИХОЛОГ ЗА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДАТА
Първа САГБАЛ „Св. София“ 7, 14, 21, 28 октомври 2013 г. 9 – 13 ч. 0888-91-32-44
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна 10, 17, 24, 31 октомври 2013 г. 15 до 16 ч. 052/ 978-660
       

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Три болници преглеждат безплатно за рак на гърдата през октомври беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *