Тествайте се гратис за диабет, артрит и хепатит

PRINT
висока кръвна захар

Национална пациентска организация ще вземе участие в пролетното изложение „Алея на здравето“, което ще се проведе в НДК, в периода 12-16 март 2014 г. В 5-те дни от 22-то Международно изложение, на щанда на Национална пациентска организация, който се намира на полуниво Изток (ляво), ще се проведат скринингови изследвания за ревматоиден артрит, метаболитен синдром и скрининг за диабет тип 2, изследвания за хепатит B и C, тестове за белодробни заболявания и акция, посветена на профилактиката и лечението на тромбофлебит.

В първия ден – сряда (12 март) ще се проведе скринингова акция за пациенти с ревматологични заболявания, в интервала от 10 до 14 ч. По време на 4-часовата акция медицински специалисти ще извършват ехографско изследване на пациенти с доказано заболяване ревматоиден артрит, които не са подложени на биологично лечение, което се покрива от НЗОК. Целта е да се открият пациентите, които знаят, че имат заболяването, но не се подлагат на лечение и заболяването им прогресира. Според статистиките за България този брой е изключително голям и целта на подобна скринингова акция е да открие и насочи към лечение именно тези пациенти. След приключване на акцията, от 14 ч. до 19 ч. на щанда на НПО представители на Сдружение Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) ще предоставят информация за заболяването и ще отговарят на въпроси на посетителите.

По време на втория ден – четвъртък (13 март), от 10 до 19 ч. ще се проведе акция за наличие на метаболитен синдром и цялостен скрининг за диабет тип 2. По време на акцията Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ ще провежда тест FINDRISK SCOR и ще измерва два от параметрите, свързани с метаболитния синдром: индекс на телесна маса и обиколка на талията. Всички желаещи ще бъдат изследвани чрез специализиран въпросник и ще им бъде направен анализ на телесния състав с апаратура, която изследва общите мазнини, костното вещество, процента вода в тъканите и не на последно място – висцералната мастна тъкан, която има връзка с инсулиновата резистентност и е важен фактор за появата на диабет тип 2. Рисковите пациенти ще имат възможност да се изследват с допълнителен апарат за скрининг за диабет тип 2. Изследването с него трае 80 секунди, не се налага вземане на кръв и не съществуват ограничения за прием на храна и напитки.

Акция, посветена на проблема със затлъстяването, ще се проведе от Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ на 14 март (петък) на щанда, позициониран непосредствено до щанда на НПО. Акцията ще бъде в интервала от 10 до 19 ч.
Петък (14 март) е посветен на респираторните заболявания и в часовия интервал от 10 до 18:30 ч. ще се провежда акция с пулсоксиметър за ранно диагностициране на хронични респираторни заболявания. Представители на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония ще правят тестове за съдържанието на кислород в кръвта (SpO2). При подобна акция се отчита намалената кислородна наситеност на кръвта, която е показателна именно за хроничните респираторни заболявания.

На 15 март (събота), от 10 до 19 ч. (или до изчерпване на тестовете), ще се проведе скринингова акция за наличие на вирусни хепатити B и С. Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на НСБХ „Хепасист“, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. За провеждане на изследването няма ограничения за консумацията на храна и напитки. Подобни акции се провеждат в рамките на почти всяко изложение, тъй като интересът към тях е изключително голям и в рамките на акцията обикновено успяват да се изследват много голям брой хора.

В последния ден – неделя (16 март), от 10 до 15 ч. на щанда на НПО представители на организацията „Тромбофлебици в действие“ ще предоставят на посетителите информация за заболяването тромбофлебит, начините за профилактика и превенция. Както и през последното изложение „Алея на здравето“, и сега акцията ще премине под надслов „Тромбофлебит – как да си помогнем сами, спортът и правилната диета – сигурни помощници при лечението и профилактиката“.
Всички скринингови изследвания ще бъдат безплатни за посетителите, а хората с положителни резултати ще бъдат насочвани към специалист за допълнителна консултация и изследвания. В рамките на изложението на щанда на НПО ще бъдат предоставяни и информационни материали по съответните заболявания и други социално-значими проблеми.

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Тествайте се гратис за диабет, артрит и хепатит беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *