Светлината важна за очите на нероденото бебе

PRINT
бременна бременост

Светлината, която прониква в матката, играе важна роля за развитието на очите на нероденото дете, установиха в университета на Калифорния и Медицинския център към детската болница в Синсинати.

Възможно е това да е свързано с факта, че тя активира протеина меланопсин, който регулира вътрешния часовник на човека, съобщи Би Би Си.

Учените проверили хипотезата си върху мишки. Ако те прекарвали бременността си в пълна тъмнина, това променяло развитието на очите на потомството им. За да се развият добре кръвоносните съдове на очите, било необходимо известно количество светлина. Тази особеност може да обясни отклоненията в развитието на зрението при някои деца, смятат учените. Пресметнато спрямо сроковете на бременност при хората, най-критичен според тях е първият триместър.

Известно е, че някои преждевременно родени деца страдат от ретинопатия на недоносените. Съдовете на очите са с аномалии, ретината се уврежда и се губи зрението. Аналогичен процес се наблюдавал и при поколението на гризачите, родено след бременност в пълна тъмнина.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Светлината важна за очите на нероденото бебе беше последно модифицирана от: май 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *