Светлината важна за очите на нероденото бебе

PRINT
бременна бременост

Светлината, която прониква в матката, играе важна роля за развитието на очите на нероденото дете, установиха в университета на Калифорния и Медицинския център към детската болница в Синсинати.

Възможно е това да е свързано с факта, че тя активира протеина меланопсин, който регулира вътрешния часовник на човека, съобщи Би Би Си.

Учените проверили хипотезата си върху мишки. Ако те прекарвали бременността си в пълна тъмнина, това променяло развитието на очите на потомството им. За да се развият добре кръвоносните съдове на очите, било необходимо известно количество светлина. Тази особеност може да обясни отклоненията в развитието на зрението при някои деца, смятат учените. Пресметнато спрямо сроковете на бременност при хората, най-критичен според тях е първият триместър.

Известно е, че някои преждевременно родени деца страдат от ретинопатия на недоносените. Съдовете на очите са с аномалии, ретината се уврежда и се губи зрението. Аналогичен процес се наблюдавал и при поколението на гризачите, родено след бременност в пълна тъмнина.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Светлината важна за очите на нероденото бебе беше последно модифицирана от: май 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *