Стартират безплатни прегледи за щитовидната жлеза в 5 града

PRINT
щитовидна жлеза хормони

Кампания с безплатни прегледи стартират по повод Международната тиреоидна седмица. Те ще де проведат в 5 града – София, Варна, Шумен, Стара Загора, Русе, където специалисти ще извършват безплатни ехографски скринингови прегледи. Организатори са Националната пациентска организация (НПО) и ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза), с подкрепата на компанията Merck. Желаещите могат да се запишат за преглед на следния сайт rec.econet.bg 

Записването става само чрез този линк! Като кликнете на него, се отваря списък с кабинетите по градове, които участват в кампанията. Избирате лекар, дата и час за преглед от наличните, след което попълвате име, имейл и телефон.

Запишете се за преглед, особено ако досега не сте проверявали щитовидната си жлеза, ако имате роднина със тиреоидно заболяване или сте в група с повишен риск (планирате да имате дете, ако сте вече бременна или наскоро родила, ако имате проблеми със зачеването или сте в напреднала възраст и/или имате оплаквания).

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на функциите на щитовидната жлеза, при което тя произвежда по-малко количество хормони. Заболяването засяга пет пъти повече жени, отколкото мъже и в определени периоди от живота жените могат да бъдат по-уязвими. Жените в менопауза, които имат симптоми като умора, депресия и нарушения на съня, могат да страдат от недиагностициран хипотиреоидизъм, макар тези прояви да са типични за климакса. Данните сочат, че около 5% от жените развиват заболяването по време на бременността, а 7% от младите майки получават хипотиреоидизъм през първата година след раждането. В същото време хипотиреоидизмът по време на бременност е много сериозно състояние и може да стане причина за спонтанен аборт, забавяне на растежа на плода в утробата, преждевременно раждане и повишено кръвно налягане на майката. Нелекуваният хипотиреоидизъм на майката по време на бременността може да засегне умственото и физическото развитие на детето, както и неговите социални и когнитивни умения на по-късен етап от живота.

Симптомите на понижената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) са неспецифични или наподобяват тези при други заболявания. Ето някои от тях:

 • депресия,
 • умора или сънливост,
 • повишена чувствителност към студ,
 • болки в мускулите и ставите,
 • наддаване на тегло,
 • запек,
 • смущения в менструалния цикъл,
 • проблеми със забременяването,
 • изтъняване и чупливост на косата или ноктите и/или суха лющеща се кожа,
 • подпухване на лицето, ръцете и ходилата,
 • понижено либидо.

Лекарите са категорични, че ранното откриване и лечение на хипотиреоидизма намалява риска от прогресиране на заболяването и настъпване на потенциално сериозни или животозастрашаващи последици. Ето защо те препоръчват периодично да се правят скрининингови ехографски и хормонални изследвания. Това важи особено за хора с наследствена обремененост от щитовидни и автимунни заболявания, при жени, планиращи бременност, бременни и при жени в послеродов период.

За щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е „основен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, с форма на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тирeоидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Промените в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да повлияят съществено на други органи и системи („ефектът на пеперудата“) – сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог. Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От значение са ранното диагностициране, редовната профилактика и адекватното лечение.

[Общо: 11    Средно: 3.9/5]
Стартират безплатни прегледи за щитовидната жлеза в 5 града беше последно модифицирана от: юли 20th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *