Слънчевите лъчи свалят кръвното

PRINT
слънчева активност

Ултравиолетовите лъчи намаляват кръвното налягане при хипертоници, установиха учени от Саутхямптън и Единбург. Те променят нивата на азотния окис – малка молекула, пренасяща информация, в кожата и в кръвта. При облъчване на кожата тя се пренася от кожата в кръвта, като понижава напрежението в кръвоносните съдове, пише изданието CanIndia.

Ако кръвното пада, намалява и рискът от сърдечен пристъп или инсулт. В същото време дерматолозите се застъпват за ограничаване на времето, прекарано в контакт с UV-лъчите, за да се намалят случаите на рак на кожата. Подобна стратегия обаче може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания, подчертават специалистите.

В подкрепа на тези изводи са наблюдавани 24 доброволци. Те посетили солариум, като се пекли там в продължение на 20 минути. Първо те се подложили на въздействие на топлина и на UV-лампи, а после – само на топлинни лампи. Анализът показал, че именно UV-облъчването понижило кръвното налягане. Променила се концентрацията на метаболита на азотния окис в кръвта. При това нивата на витамин D не се променяли.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Слънчевите лъчи свалят кръвното беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *