Риск от деменция и при нормална кръвна захар, но в горната граница

PRINT
диабет изследване на кръвна захар и гликиран хемоглобин

Дори хора с нормална кръвна захар, която обаче е около горната граница, рискуват да получат деменция. Това разкрива ново проучване, цитирано от „Дейли мейл“. В него участвали 249 души между 60 и 64 г. с нормални по сегашните критерии стойности на кръвната захар. Сканирали мозъка им в началото и после, след 4 г., отново.

При тези, чиято кръвна захар била близко до 6,1 mmol/l, в края на периода по-често се откривали загуба на сиво вещество в областта на хипокампуса и амигдалата – области, които отговарят за паметта и когнитивните способности. С подобни стойности пациентите получават диагноза предиабетно състояние.

За диабет се говори, едва когато стойностите са над 10 mmol/l,  но учените апелират да се разгледат препоръчителните горни граници. Изводите сочат, че възрастните хора трябва да бъдат съветвани да намалят кръвната си захар, когато тя се доближи до пределно допустимото. В противен случай те рискуват менталното си здраве.

Високата кръвна захар е отговорна за 6 до 10 процента от свиването на мозъка с годините. Други рискови предпоставки са напредналата възраст, високото кръвно, пушенето, алкохолът и някои други вредни неща.  Много проучвания сочеха връзка между диабет тип 2 и деменцията или свиването на сивото вещество, но досега не знаехме, че това се отнася и за хората, които имат нормални според сегашните разбирания нива на кръвната захар, изтъкват учените.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Риск от деменция и при нормална кръвна захар, но в горната граница беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *